Тази сутрин имаше извънреден коалиционен съвет при премиера Борисов

След извънреден коалиционен съвет при премиера управляващите са категорични - кворум в парламента ще има, въпреки бойкота на БСП.

СНИМКИ ОТ БРИФИНГА ВИЖТЕ ТУК

Извънредният коалиционен съвет продължи час и половина в сградата на Министерския съвет. Той бе свикан от премиера Бойко Борисов, за да бъде обсъден въпросът със стабилността и работата на парламента и осигуряването на кворум, след като БСП заявиха категорично, че няма да се върнат в пленарна зала заради промените в изборното законодателство.

Дончев: Взетото решение за прага на преференциите беше грешка

Управляващите са категорични, че връщането на преференциалния вот, не е, за да угодят на БСП, а заради обществения интерес. ГЕРБ и Патриотите са категорични, че ще осигурят кворум и ще довършат целия си управленски мандат.

„С кворума няма да има проблем, напротив вероятно някои важни въпроси ще бъдат задвижени по-бързо, защото БСП много пъти са забавяли процеса с безсмислени дебати”, заяви председателят на ПГ Обединени патриоти Волен Сидеров.

Пренаписване на изборните правила: ГЕРБ връща преференциите и сменя ЦИК (ОБЗОР)

„Да стегне дисциплината, а не да разчитаме на БСП, които разчитат на варианта „иди ми дойде ми”. И да си правят кампания за изборите”, коментира вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

„Направили сме промени да се върне 7-процентната преференция, направихме го от обществения интерес, а не да задоволяваме БСП. Те се дистанцираха от това да участват в законодателната дейност, от парламентарен контрол, който е за опозицията. БСП не знам как ще участва в парламентарната политика. Ние не може да имаме авторитарен режим, като на Корнелия Нинова”, каза председателят на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов.

БСП обаче не виждат така светъл политическия небосклон.

„Това, че коалицията е нестабилна това е толкова очевидно”, каза Крум Зарков от БСП.

Социалистите не отсъпват от позицията си и обявиха, че няма да се върнат в парламента.

От ГЕРБ съзряха и друга  политическа интрига – Нинова искала смяна на ЦИК, за да разчисти хората на нейния предшественик Михаил Миков.

„Това е стягане на политическата дисциплина с един авторитарен начин на поведение. Хубаво е, че ГЕРБ няма такъв авторитарен лидер като Нинова, а демократичен лидер”, каза Цветанов.

Очаква се тази седмица новите промени в Изборния кодекс да бъдат гласувани от депутатите в парламента.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.