Отбелязваме 146 години от гибелта на Васил Левски

България се прекланя пред Апостола. Отбелязваме 146 години от гибелта на Васил Левски. Някога самотното бесило, днес събира стотици българи, дошли да отдадат почит на Апостола.

СНИМКИ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ВИЖТЕ ТУК

146 години България не забравя за делото, смелостта и борбата на Апостола. Малки  и големи днес обсипаха паметника на Левски с венци и цветя, за да напомнят, че неговото дело винаги ще бъде живо.

„Не думи трябват, а дела”. Този негов завет прозвуча неведнъж тук, докато стотици свеждаха поглед пред уроците на Апостола.

„Работим всичко по български и не искаме да се водим по никого извън Българско”, заявява Левски, но така ли е днес. Най-добрата почит към Апостола днес не са венците, а знанието, че не думи трябват, а дела”, каза президентът Румен Радев.

Румен Радев: Левски надживя всички превратности на новата ни история

Десетки политици се преклониха пред делото на Дякона. За спокойствие на душата на Aпостола се помоли и Негово Светейшество патриарх Неофит.

Годишнината от гибелта на Левски беше отбелязана със Света литургия в църквата в Карлово

Така духовници, политици и граждани заедно тръгнаха по пътя към паметника на Апостола, за да напомнят, че делата му не са забравени.

Десетки почетоха паметта на Апостола с факелно шествие в Бургас. То тръгна от Общината, премина по централните улици на града и  завърши пред паметника на Левски в Морската градина. Там бяха поставени венци и цветя в знак на признателност.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.