Салвини продължава да извлича политически дивиденти

Напрежение в управляващата коалиция и заплаха от сваляне на имунитета на Матео Салвини. Прокуратурата в Катания му повдигна обвинение за отвличане. Миналата година той не позволи на кораб със 180 души да акостира на италианския бряг.

Антимигрантската политика започва да предизвиква политически сътресения. Мигрантският прилив към Италия е намалял с почти 90%, но правозащитници бият тревога за погазване на човешки права.

След 12 дни в открито море, корабът „Сий-уоч 3” е пуснат на пристанището в Катания с 47 мигранти на борда. Пет държави от Европейския съюз се съгласявт да ги приемат, след отказа на италианските власти.

„В момента, в който пристигнахме на пристанището в Катания, италианското правителство започна инспекции на кораба, и то доста необичайни, тъй като само 8 месеца по-рано минахме пълна 5-годишна проверка”, обясни Хайди Садик, културен медиатор на борда на „Сий-уоч 3”.

Италианските власти откриват, че корабът не отговаря на стандартите и му забраняват да напуска пристанището. На борда има над 20 души екипаж, които остават блокирани.

Прокуратурата в Сицилия иска разследване срещу вицепремиера

Правителството на Италия настоява за солидарност от страна на страните членки на Евросъюза в поемането на мигрантското бреме. За да я получи, Матео Салвини предприе политика на затваряне на италианските пристанища и недопускане на мигранти. Вътрешният министър поведе истинска война срещу неправителствените организации, които извършват спасителни мисии в Средиземно море.

"Значи може да позволяваме миграцията да бъде управлявана от ООН и неправителствени организации. Тогава заменете ме с трафикант на хора да върши моята работа и да си търгува без да отвлича никой - да идват мигранти, да имат подслон, храна, пенсия, хотел. Не, можете да пристигате в Италия, ако имате разрешение”, заяви министърът на вътрешните работи Матео Салвини.

Във войната между власти и неправителствените организации - жертвите са обикновените хора, смятат от "Сий-уоч".

Италианският вътрешен министър заплаши със съд спасителите на мигранти

„Това е политика на обръщане на поглед встрани и оставяне на хората да се давят. После казват: "Вижте как успяхме, мигрантите вече не идват в Европа", но това е защото те умират в морето”, обясни още Садик.

И въпреки, че е заплашен от процес, Салвини продължава да извлича политически дивиденти. Популярността на водената от него Северна лига се повишава особено преди европейските избори през май.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.