Той ги нарече "марионетки, които насърчават провокациите и насилието" срещу страната му"

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обвини държавните глави на Чили и Колумбия - Себастиан Пинера и Иван Дуке, че са призовали за "превземане с щурм" на границата на страната му. Според него това ще стане следващата събота, когато венецуелската опозиция има намерение да внесе хуманитарна помощ, предаде Франс прес, цитирани от БТА. 

"Президентите марионетки на янките, като тези на Колумбия и Чили, които насърчават провокациите и насилието срещу Венецуела, са на път да призоват да бъде превзета с щурм границата на Венецуела тази събота", обяви Мадуро по държавната телевизия.
"Годините ще минат и ще ги забравим, няма да ги смятаме за нещо повече от неприятност в лош момент", каза още Мадуро.

Хуан Гуайдо: Разрешете хуманитарната помощ за Венецуела

Президентите  Себастиан Пинера (Чили) и Иван Дуке (Колумбия), които са много критични към Мадуро и чиито правителства бяха сред първите, признали Хуан Гуайдо за президент, обявиха намерение да посетят в петък колумбийския град Кукута, граничещ с Венецуела, в подкрепа на операцията за доставяне на помощи на венецуелска територия.

По призива на Гуайдо, признат за временен държавен глава от петдесетина държави, около 700 000 доброволци се отзоваха, за да участват в получаването в събота на десетки тонове хуманитарна помощ, изпратена от САЩ и Бразилия до границата на Венецуела.

Венецуелската армия обаче, вярна на Мадуро, блокира моста, който свързва страната с Кукута и затвори морските граници с холандските острови Аруба, Бонер и Кюрасао.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.