Четирите случая са в София

Нови случаи на заразени с морбили.Още петима души са заразени, установиха лекарите.

За първи път има болен в Хасково. Още едно дете се е заразило в студентски град в софия. преди два дни в квартал „Христо Ботев” бяха засечени първите в столицата случаи на заразата - 2-годишно дете и бременната му майка - на 19.

Разболяло се е и дете от Костенец, което е пребивавало на техния адрес. Смята се, че основният източник на вируса е детското отделение в разложката болница.

Три от случаите са от столичния квартал „Христо Ботев”, четвъртият е на дете от „Студентски град”. Така общо случаите стават 32. 26 случая са съобщени от РЗИ- Благоевград, 4 – от Столична РЗИ, 1 – от РЗИ-София област и 1 от РЗИ- Хасково. 

21 от тях са лабораторно доказани.

Изписан е най-малкият пациент на 4 месеца от хоспитализираните с диагноза морбили в Инфекциозно отделение на болница "Св. Анна" - София АД. Предстои изписването на още две деца, съобщиха от болницата. 

Същевременно правителството гласува 30 милиона лева в повече за общинските и областните болници.

Междувременно започна имунизация срещу морбили в столичния квартал "Христо Ботев". А доказаните случаи вече са 32.

6-годишният син на Цена е сред първите в списъка за ваксиниране в мобилния кабинет на здравните инспектори.Междувременно мобилен медицински екип започна да ваксинира рискови деца и възрастни срещу морбили в столичния квартал „Христо Ботев”. Там бяха открити два случая на заразата – 2-годишно дете и 19-годишната му бременна майка. . Смята се, че основният източник на заразяване е детското отделение в разложката болница. Засега, обаче, няма данни за връзка между болните там и болните от София.

 „Той си има като малък всичките амунизаци /имунизации. Само ето тая – важната амунизация я няма… Страх ни е, разбира се, че ни е страх”, разказа майката

„Вчера беше направена една спорадична акция, едно епидемиологични проучване. Издирени са контактните на заразените – възрастни лица. Неимунизираните деца и възрастни не са много”, обясни пък д-р Ирина Гайтаневска, началник отдел „Епидемиология и надзор на  заразните болести към РЗИ – София.

Сред тях е Георги, който живее през една къща от заразените майка и дете.

 „Аз искам да се пазя – мене си, семейството си, защото ако тръгва това на верига, се разболеят много хора. Изявявам желание сам да се имунизирам, ама личния ми лекар не е тук, в Лом е, понеже аз съм от Лом”, разказва той.

Според местните, повечето деца и възрастни в квартала са ваксинирани и нямало риск от епидемия.

"Към момента не разполагаме с данни, заразените не дават данни да са били в контакт с хора от други райони на страната. Все още не можем да говорим за потенциално епидемично огнище, разбира се – очакват се нови случаи. Но към момента това са спорадични случаи”, заключи д-р Гайтаневска.

Здравните власти продължават да издирват в пациентски листи из цялата страна лица със забавени или пропуснати имунизации. ваксината срещу морбили, рубеола и паротит може да се постави безплатно на всеки желаещ.

Морбили (дребна шарка) е инфекция, която се предава по въздушно-капков път. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни и продължава обикновено около 9-10 дни. Оплакванията започват най-често с хрема и кашлица, повишена температура, зачервени и оточни конюнктиви. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, първо по лицето, шията и гръдния кош. В хода на или след прекарано заболяване от морбили могат да се проявят усложнения от страна на сърдечно-съдовата система, белодробната система и централната нервна система.

Източник на зараза е само човекът. Фактор на предаване е въздухът, заразяването става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.

От здравното мимнистерство припомнят, че още на 14 февруари на всички регионални здравни инспекции в страната е разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Припомняме, че съгласно Имунизационния календар на Република България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.