Заминаването на плавателни съдове от всички пристанища ще бъде преустановено" от съображения за сигурност

Венецуелските военни забраниха на плавателни съдове да напускат пристанищата на страната до неделя. Ограничението идва като отговор на опитите на опозицията за внос на американска помощ. "Заминаването на плавателни съдове от всички пристанища ще бъде преустановено от съображения за сигурност”, се казва във военно постановление, цитирано от АФП и БГНЕС.

Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо сподели днес плановете си за внасяне на американска медицинска и хранителна помощ в страната. Идеите му са в разрез с подкрепяното от военните правителство и пораждат опасения от възможни конфронтации през уикенда.

Мадуро обвини Чили и Колумбия в "превземане с щурм" на венецуелската граница

В последния си опит за противопоставяне на социалистическия президент Николас Мадуро, временнният лидер Гуайдо свика шофьори на автобуси, за да се отправят към границите. Направи го с цел да  се съберат помощи за венецуелците, страдащи от различни видове недостиг.

Той повтори обещанието си, че доставките на помощи от САЩ ще влязат "по един или друг начин". Това ще се  случи дори ако Мадуро ускори усилията си да блокира помощта, за която той твърди, че е претекст за американска инвазия.

Доставките на храни и лекарства за населението, засегнато от кризата, се превърнаха в ключов фокус на борбата за власт между Мадуро и Гуайдо. 35-годишният лидер на венецуелското законодателство е подкрепен като действащ президент от повече от 50 страни.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.