Сред пострадалите има 12 полицаи и един журналист

28 души са ранени при сблъсъци между протестиращи и местната полиция в Каталуния. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Сред пострадалите има 12 служители на реда и журналист от каталунската телевизия TV3. Трима души пък са били задържани за оказване съпротива на полицейските органи.

Привържениците на идеята за  независимост на региона започнаха стачка днес.Те блокираха  автомобилни и железопътни пътища, палиха и гуми. Осем от основните транспортни трасета са блокирани.

Заради делото срещу каталунски политици: Хиляди на протест в Барселона (ВИДЕО+СНИМКИ)

В различни каталунски градове, включително и в Барселона, се проведоха митинги против т.нар. „каталунското съдебно дело“ във Върховния съд на Испания.

Към безредиците се включиха и студенти, представители на висшия орган на самоуправление на областта. Протестите са подкрепени от три партии и две обществени организации. Бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон призова в Twitter към „постоянна мобилизация“.

Припомняме, че на 12 февруари във Върховния съд на Испания започнаха изслушванията по т. нар. „каталунско дело“. На подсъдимата скамейка са 12 души, обвиняеми във връзка с проведения на 1 октомври 2017 г. референдум за независимост на региона и последващо обявяване на суверенитет. Конституционният съд и правителството в Мадрид обявиха допитването за незаконно.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.