Оказва се, че и те е трябвало да изготвят антикорупционен план

Директорите на детски градини също трябва да правят обучения срещу прането на пари. Оказа се,че новите правила ще важат не само за фирмите и неправителствените организации, но и за детските градини. Те също е трябвало да изготвят антикорупционен план, каквото е изискването на закона.

До края на юни целият персонал на детските градини у нас трябва да се научи как да разпознава недобросъвестните практики.

Адвокати се обявиха против изискването да докладват на ДАНС

„Това малко ме обижда, защото това пране на пари някак си не ми се вижда морално в детски заведения. За мен тази материя е напълно непозната, както и за целия персонал - прането на пари”, казва Ксения Семизорова – директор на детска градина.

„При нас имаме много строг финансов контрол и не можем да скрием и укрием пари, защото надзорът от Сметната палата, и от Столична община е много строг”, добавя тя.

За да спазят закона Семизорова и нейните подчинени ще получат специализирани напътствия как да хванат злоупотребите.

„Аз такъв цитат "пране на пари" не познавам, не знам как се перат пари”, споделя Пенка Тодорова – счетоводител в същата детска градина.

В началото на седмицата новите изисквания изкараха адвокатите на протест. След среща между съсловието, шефа на ДАНС и депутати стана ясно, че ще се търси компромис. Работната група започва работа още следващия вторник.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.