Има предложение за съвместно честване на Св. Климент Охридски, Св. Наум Охридски и цар Самуил

Постигнато е съгласие за предлагане за съвместно честване на личности, свързани с общата история на България и Северна Македония. Това заяви в ефира на "Здравей, България" проф. Ангел Димитров, съпредседател на съвместната комисия между двете държави. 

"Досега комисията направи няколко стъпки, които не бих казал, че са толкова впечатляващи, тъй като политиците ни изпревариха със съвместните чествания на светите братя Кирил и Методий в Рим. На последното заседание на комисията е постигнато съгласие да се предложи на двете правителства съвместно честване на личности от Средновековието, от времето на Българската средновековна държава. Това са обединяващи личности като Св. Климент Охридски, Св. Наум Охридски и цар Самуил", обясни проф. Димитров. И допълни, че има идея такива чествания да има и за Григор Пърличев.

Защо изгаснаха очите на паметника на цар Самуил?

„Идеята е да се направи един преглед на учебниците, на интерпретациите на миналото в тях. Логично възникна идеята хронологично да разглеждаме проблемите. Досега нашето внимание беше концентрирано върху Античността и Средновековието - до 19 век и част от периода на Османското владичество, както и към онези личности и събития, които извън учебниците да бъдат предложени на двете правителства за съвместно честване като част от общата история. Нашето впечатление, че у македонските ни колеги има неувереност за достигане на решение”, заключи проф. Димитров.

Целия разговор по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.