Това сочат резултатите от назначената експертиза

Разораната с багер дюна на къмпинг „Смокиня” е безвъзвратно унищожена. Това сочат резултатите от извършената от Регионалната екоинспекция проверка. Образуванието представлява 1% от цялата защитена местност „Каваци” с обща площ 240 декара.

СНИМКИ ОТ "СМОКИНЯ" ВИЖТЕ ТУК

До скандала с унищоженото природно образувание се стигна след сигнал до NOVA, че багер е заравнил дюната. Последваха арести на собственика на терена и багериста, който разорал пясъка срещу 1000 лева.

Месец и половина след като багер заравни дюните на къмпинг „Смокиня”,  следите от тежкотоварната техника почти не личат. Няма обаче и следи от  зараждащи се пясъчни образувание. Назначената експертиза е категорична-дюните са безвъзвратно унищожени

„Едно въздействие е обратимо тогава, когато за кратък период може да се възстанови до първоначалния си вид. В случая пясъчната дюна няма възможност да се самовъзстанови и да придобие първоначалното си състояние за кратък период”, заяви Детелина Иванова, експерт РИОСВ-Бургас.

МОСВ може да наложи санкция за възстановяване на дюни

Резултатите от геодезическото заснемане сочат, че унищожените дюни са около 1% от територията на защитената местност.

Страната ни няма опит с възстановяването на дюни обясняват експерти. Обясняват, обаче, че има шанс природната забележителност, макар и в по-дълъг период, да се възстанови. Първата стъпка обаче е да бъде спряна всякаква човешка дейност.

Освен караваната, чийто собственик разора дюните, за да си осигури директен и по-добър изглед към морето, върху пясъчните образувания има още три каравани, чийто собственици все още са неизвестни.

СЛУЧАЯТ С КЪМПИНГ „СМОКИНЯ”: Откриха каравани, разположени върху дюни

„Разследващите органи сме помолили да ни съдействат, за да определим точно кои са собствениците на тези каравани”, обясни Тонка Атанасова, директор на РИОСВ-Бургас.

Ценители на природата остро критикуват действията на собственика на терена, който в момента е на свобода под парична гаранция от 10 000 лева.

В същото време мобилни екипи на Министерството на туризма за първа година проверява всичките 237 плажа през зимния сезон. Един от тях Приморско - Север.

„Увредена ли е плажната ивица, опазват ли се пясъчните дюни, които са прилежащи към морския плаж и общата им територия е доста голяма-157 000 кв./м.”, обясни Радиана Йонова, експерт в Министерството на туризма.

По данни от регионалното министерство общо дюните по българското Черноморие са над 9 000 декара. От тях близо 4 000 декара са терени, които са частна собственост, или общо около 41%. Вече стана ясно, че държавата не е започнала нито една процедура по отчуждаване на дюни. Откупуването на защитените пясъци ще струва над 1 милиард лева, обяви регионалният министър Петя Аврамова. В годините назад те са връщани като земеделски земи, включително и чрез така наречените „заменки”. По-голямата част от тях са сменили предназначението си и вече са включени в урбанизирана територия, с разрешително за строеж. Но строителството върху дюни е забранено от 2013 година.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.