Външният министър гостува в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините”

„Опитите за намеса на Русия в изборите в различни държави не са отскоро. Идват избори и това все повече е във фокуса”. Това заяви външният министър Екатерина Захариева в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

„ЕС създаде звеното за бързо реагиране, идеята е всички заедно да се борим с пропагандата, фалшивите новини, с новините, които подкопават значението на Съюза и демокрацията”, коментира още Захариева.

ВНИМАНИЕ! КИБЕРАТАКИ: Това ли е най-голямата модерна заплаха?

„Опасението е, че следващият европейски парламент ще бъде зает на 1/3 с евроскептици или популисти. Хубаво е да се чуват и различни мнения, да подобряваме това как работи Съюза. Но критиките трябва да са градивни, да не целят разпадането на Съюза”, коментира още външният министър.

Що се отнася до Северна Македония и присъединяването й към НАТО, Захариева коментира, че това означава повече сигурност за България.

Георг Георгиев: Ратифицирането на протокола за членство на Северна Македония в НАТО е историческа стъпка

„Решението за това Северна Македония да се присъедини към Алианса е взето през 2008 г., но под условие – решаване на въпроса с името. България откакто е съюзник в НАТО от 2004 г., всички правителства са отстоявали трайно политиката на отворени врати за НАТО”, коментира външният министър.

Относно договора за добросъседство, Захариева заяви, че е много важно той да работи.

Външният министър изказа и позицията на България за Венецуела.

Президентът на Венецуела затваря граници, за да спре хуманитарни помощи

„През 2017 г. целият ЕС, а и България, не признаха резултатите от президентските избори. Всички 28 страни заявиха, че тези избори не са се приближили дори минимално до демократичните стандарти. Няма как някой да каже на венецуелския народ кой да бъде техният президент. Но те трябва да имат шанс да го изберат този президент”, коментира Захариева. По думите ѝ има международни стандарти на ОССЕ за изборите.

„Българската позиция е следната: Венецуелският народ трябва да си избере кой да го управлява. Но трябва да имат право да го изберат на демократични избори”.

„Най-лошият сценарий ще е военни действия във Венецуела”, коментира още вицепремиерът.

Още гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.