Все повече семейства се разделят с множество дела и скандали

До какво водят родителските войни? Как и защо едно малко дете се превръща в заложник на интереси? Има ли изход от омагьосания кръг на съдебни дела за домашно насилие и делба на родителски права? Това е разказ на една майка, която пожела да сподели личната си история и да отправи послание към всички настоящи и бъдещи родители да не използват децата си във войната между родители.

„Моето желание е да се обърна чрез медиите с призив към всички родители, настоящи и бъдещи. Когато се разделите с половинката си, не използвайте децата си като инструмент на собствените си чувства към другия”, заяви майката.

СРЕЩУ ОТЧУЖДЕНИЕТО: Разведени родители с акции в София и Варна

Тя е майка на две деца. Момиче и момче. Деца от различни бащи. Братчето се ражда 5 години след сестричката си. Ще наречем децата Виктория и Боян. Вики и Боби имат различни татковци, но една майка. Живеят разделени. Ще наречем бащата Виктор. Двамата живеят на семейни начала, ражда им се момиченце. „Дъщеря ми беше на 2 г. когато се разделих с баща й и от миналата година съм омъжена за друг мъж. Тогава родих и сина ми”, разказа майката.

След раздяла момиченцето остава да живее при майка си, а в началото бащата не се противопоставя. Миналата година обаче нещата се променят. Виктор завежда дело за отнемане на родителските права от Мария, дело с искане Вики да пътува в чужбина с баща си и дело да бъде при татко си и баба си по бащина линия в определени периоди. Докато нотариалните покани между родителите валят, момиченцето прекарва месец от лятната ваканция при баща си. В края на август вместо дъщеря си, майката получава дело за домашно насилие.

„Той не я върна, реши да я задържи. Междувременно ми повдигне още едно обвинение за домашно насилие, което съм упражнила върху детето – писхическо, вербално, физическо. Това беше неговият повод да я задържи и да не я връща”, допълни Мария.

БАЩИ НА ПРОТЕСТ: Искат право на равен достъп до децата след развод

Ако родителите живеят или са живели на семейни начала, без брак, според закона, те имат „равни права” над детето. И майката, и бащата могат да злоупотребят с правата си и така да органичат детето с другия родител, без да са в нарушение, казват социалните и полицията.  

Три месеца, след като последно вижда дъщеря си, Мария отива с двама свидетели пред дома на Виктор. „Разигра се много грозна сцена. Баща й я прибра, а срещу себе си имам още 4 дела в резултата на опита ми да я видя и така се превърнах в най-големия престъпник. Целта на делата е да ме ограничи от дъщеря ми”, каза още Мария.

Бащата Виктор твърди, че съпругът на Мария, от когото тя има син, е вредна среда за дъщеря му. Причината  - след прекарано заболяване на 6 години е останал без слух. От своя страна съпругът на Мария завежда дело за дискриминация срещу Виктор.

На 28.09.2018 от Софийски районен съд издават заповед за незабавна защита от домашно насилие на Мария и Виктория от Виктор. Съдът ограничава бабата на малката Вики със заповед да не вижда внучка си, но никой не котролира коя органичитална заповед се спазна и коя се нарушава. След 4 месеца, в които Мария се чува само по телефона с Вики, идва важно съдебно решение - привременните мерки за управняване на родителските права. В случая - в полза на бащата. Решението е временно. Съдът ще реши съдбите и на майката, и на бащата, както и на едно малолетно момиченце. 

„Родителските войни ги е имало винаги. Причините са хиляди, например, силно накърнено его. Случаят на тези родители е особено тежък”, каза в студиото на „Събуди се”  адвокат Георги Богданов. Той допълни, че привременните мерки не могат да се обжалват

„Психиката на тези деца се уврежда. Действително често единият от родителите съобщава за домашно насилие, само и само, за да спечелят родителската война”, каза още главен инспектор в агенция „Закрила на детето” Марияна Илиева.

Повече по темата гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.