За тестовия полет на борда на капсулата обаче няма да има астронавт

Американското космическо ведомство даде зелена светлина за полета на новата капсула на "Спейс екс" до Международната космическа станция /МКС/, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

След полученото разрешение ракета-носител "Фалкон-9" на частната компания "Спейс екс" ще изведе в орбита капсулата "Пилотиран Дракон" на 2 март. Стартът ще бъде осъществен от космическия център "Кенеди" на НАСА в щата Флорида. За тестовия полет на борда на капсулата обаче няма да има астронавти, а само манекен със сензори и апаратура, облечен в космически костюм на "Спейс екс".

Две астронавтки ще излязат в открития космос на 29 март

Полетът, предвиден за 2 март, ще бъде идентичен с този, с който трябва да се отправят към МКС двама астронавти по-късно тази година, евентуално през месец юли. Капсулата разполага със седем места. Тя трябва да се скачи с орбиталната станция на 3 март, след което ще се разкачи и ще се завърне отново на Земята на 8 март. Целта на сегашния тестов старт е да се установи колко сигурен ще бъде полетът, преди той да бъде изпълнен с астронавти на борда.

"Спейс екс" има доста богат опит в полетите до МКС от 2012 година насам, отбелязват световните агенции. За този период компанията осъществи 15 полета до орбиталната станция с товарната версия на капсулата "Дракон". Сега предизвикателството е много по-голямо, тъй като критериите за сигурност при пилотирани полети са значително по-високи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.