Десетки населени места останаха без ток повече от 12 часа

Зимата се завърна с пълна сила в цяла България. Сняг и студ сковаха страната и създадоха затруднения в трафика, особено в първата половина на днешния ден. Най-тежка беше ситуацията в Северозападна България. Там имаше затворени пътища, снегонавявания и закъсали автомобили. С часове беше спряно движението между Видин и Ботевград, затворен беше пътят между Монтана и Лом.

Много силен вятър и сняг образуваха през нощта преспи, които затвориха пътя между Монтана и Лом. Няколко автомобила останаха затрупани в снега. Снегорин излезе от пътя и се заби в канавката докато се опитва да проправи път през преспите.

Буреносен вятър преобръща камионите по пътищата на Балканите (ВИДЕО)

През нощта близо три метра преспи е имало и между град Вълчедръм и село Септемврийци. Десетки са били закъсалите леки и тежкотоварни автомобили сред тях и кола с хора пътуващи за диализа. "Имаше над 50 човека закъсали по този път. След това се наложи да извозим хемодиализните болни до най-близкото село Септемврийци...хората бяха притеснени, измръзнали, неподготвени", казва Боян Аврамов - ръководител на Доброволчески отряд – Вълчедръм.

Бъдете внимателни на пътя: Ограничена видимост, силен вятър и навявания

Силата на вятъра през нощта е била над 70 км/ч. Десетки населени места останаха и без електричество повече от 12 часа. Заради липсата на ток, мъжът на Ивелина от село Златия свързал крушката с акумулатор, за да имат светлина. "Лошо, с малки деца, без ток. Някой хора нямат дърва и се топлят на ток и стоят на студено", казва Ивелина Иванова.

Заради силния вятър дърво падна в центъра на Монтана. Няма пострадали.

Пътната агенция остава на крак. Тази нощ отново се очакват минусови температури. Силен вятър се очаква тази нощ и утре сутринта. През целия ден днес през различни интервали от верме имаше затруднения в движението. 

"Обстановката е нормална. Всички автомагистрали и пътища са отворени, без ограничения. През изминалата нощ над 1 000 машини, а през деня около 500 машини са обработвали пътищата", казва Денислав Пейчев от Ситуационния център на Агенция "Пътна инфраструктура"

Репортери: Биляна Борисова,
                     Методи Владимиров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.