За това говори д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държавната психиатрична болница

Директорът на Държавна психиатрична болница д-р Цветеслава Гълъбова е изпратила сигнал до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев срещу шефа на "Спешна помощ" в София д-р Георги Гелев. Причината - отказ за осигуряване на линейка за пациент на лечебното заведение с хепатит "А".

"Линейка нямаме. Когато имаме нужда от линейка, ние се налага да викаме Бърза помощ. Случаят вчера е такъв. Имахме съмнения, че пациентът е с хепатит "А". Това е клошар с психично заболяване, който е приведен за лечение със съдебно решение за два месеца от ЦПЗ на „Екзарх Йосиф” и 10 дни е при нас. От вчера интензивно пожълтява, състоянието му се влошава и ние се налага да извикаме линейка до Инфекциозно отделение да му се направи изследване, да се диагностицира, да ни се каже лечение". Това коментира в предаването "Здравей, България" д-р Гълъбова.

По думите и този пациент е в контакт с още 30 човека, без персонала. "Общо с 45. Автопаркът ни е от три леки коли – едната е дарение от РЗИ – София – област, Лада 5, другата е закупена като нова и дарена от родител на пациент – от 2012 година. Има и една линейка, която трябва да бъде бракувана, има протокол, че не подлежи повече на ремонт. Дарена е от ЦСМП – Монтана през 2013 година, ползвана е до края на 2018 година. За нея са дадени над 25 000 лева за ремонт", каза още д-р Гълъбова.

Наложило се тя лично да търси линейка. Първо такава е отказана на дежурната лекарка в психиатричната болница. След това тя лично се обадила на д-р Гелев. Тя не пожела да пресъздаде разговора, но цитира част от думите му: "Аааа, вчера ни върнахте лудия". 

„Първо – не приемам някой да нарича моите пациенти луди. Пък било то и лекар – администратор. И второ – това не е детска градина. ЦСМП и болниците са държавни структури и се издържат от нашите, вашите и техните данъци", категорична бе директорката на ДПБ.

Възможно ли е било да се предотврати трагедията в Нови Искър?

Медикът допълни, че става дума за физически много здраво момче, придружавано от 10-има полицаи. То е с тежка психомоторна възбуда. Придружаван е от полицаи, тъй като няма как да бъде овладяна възбудата.

"И искат да го оставят при нас с твърдението, че никъде нямало места. С това се спекулира – болничните легла за психиатрично болни. Имаме 1 дежурна сестра и 1 дежурен санитар. Самите те изказват съмнение, че той може да остане там. И питаха какво ще направим ако направи възбуда – ами ще отворим вратата – 30 човека още са там. Имаме 4 отделения, ситуирани в 5 сгради, разположени в парк от 50 дка. Ние легла имаме, нямаме изолатор. Нямаме 24-часов сестрински пост. Проблемът е системен. Изпратен е сигнал до министъра. Да ми се обясни когато нямаме линейка какво да правим", коментира д-р Гълъбова.

Тя припомни и за случай на 39-годишен мъж в много тежко телесно състояние, настанено в ДПБ, защото всички други психиатрични заведения в София са отказали хоспитализиране. След три дни той изпаднал в кома и на д-р Гълъбова и дежурната лекарка им били необходими 3 часа да убедят бърза помощ да вземат момчето, тъй като е в кома. В последствие момчето е починало в УМБАЛ „Св. Анна”. Тече проверка по случая.

"Принципно не би трябвало психиатричните заведения да отказват, но като кажат, че нямат места никой не прави проверка дали това е така", заключи медикът.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.