Всички са с богато криминално минало

Четирима души - баща, син, техен приятел и бивш нотариус, бяха арестувани заради имотни измами. Екснотариусът Боби Янков е с отнети права, именно защото преди е участвал в подобни незаконни схеми.

Групата е наблюдавана от миналата година, а ударите им били извършени на територията на София. 

В сряда вечер съдът остави задържаните за постоянно в ареста. В съдебната зала соченият за тартор на групата - Георги Янев, даде подробни обяснения, но каза, че не се чувства виновен, защото не е карал никого да подписва никакви документи.

Групата се е насочвала към самотно живеещи възрастни хора и към хора с психични заболявания, които нямали наследници. Имотите са прехвърляни на подставени лица. Фалшифицирани са пълномощни, както и саморъчно написани завещания. Боби Янков играел ролята на консултант.

Обект на разследване са 23 имота. За 5 от тях има доказателства. Именно затова и стойността на измамата към този етап е за 300 000 лв. Всички задържани са с богато криминално досие. Разследващите успели да пресекат незаконни сделки с девет имота. 

„Говорим за около 23 имота на територията на Столична община. Те са придобити чрез въвеждане в заблуждение на носителите на правата, тук говорим за собствениците. Под различен предлог, използвайки тяхната неопитност и неосведоменост. В групата участва и бивш нотариус”, коментира ст. комисар Георги Хаджиев, директор на СДВР.

Освен четиримата обвинени, разследващите задържали още шестима души, за които се предполага, че са били помагачи. 

Ако обвиняемите бъдат признати за виновни, могат да получат до 15 години затвор.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.