Конфликт назрява между Европарламента и Съвета заради сочената за фаворит румънка Лаура Кьовеши

Заплита се интригата около избора на европейски главен прокурор. Конфликт назрява между Европарламента и Съвета заради сочената за фаворит румънка Лаура Кьовеши.

Собствената й държава прави всичко възможно да спъне кандидатурата й. На различни позиции са и българските представители в Брюксел.

Румъния, Франция, Германия и три имена за главен прокурор на Европа. Объркванията са много, защото на практика процедурата се прилага за първи път. Така в момент, в който Букурещ е начело на Европа, в Брюксел основно се говори за една конкретна румънка - Лаура Кьовеши. Тя вече получи подкрепата на две комисии. Това обаче не е финално решение - предстоят много дебати, някой трябва да направи компромис, а процедурата е дълга и сложна.

Решението трябва да бъде между парламента и Съвета на ЕС. Към момента разбирателство няма. Депутатите подкрепят основно Лаура Кьовеши, докато Съвета на ЕС застава зад френската кандидатура. Едните искат силна фигура, която да се бори с корупцията, а другите искат по-компромисна личност. Именно това налага да се направи компромис. В такива ситуации обикновено процедурата се отлага във времето, но сега това няма как да се случи, защото новият орган трябва да започнеда работи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.