Отслужена бе и панихида за загиналите

Днес е ден на преклонение, на смирение, на помирение и най-вече - на обединение. Това каза в празничното си приветствие към благоевградчани и гостите на града кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, събрали се на общоградско тържество на пл. "Македония" по случай националния празник.Това по думите на кмета е и ден за размисъл, за въпроси. "Нека всеки от нас си зададе въпроса: "А какво направих аз за България?". И да си отговори честно пред себе си. Това е нашата отговорност, която носим за следващите поколения", подчерта Атанас Камбитов.

По традиция проявите, организирани и на днешния Трети март от общината в Благоевград по случай националния празник и 141 години от Освобождението на България от турско робство, започна с панихида за загиналите и полагане на цветя на паметния знак на руския офицер майор Иван Павлович Орлински в двора на храма "Въведение Богородично".

По-късно бяха положени цветя и на паметния знак на мястото, където преди 141 години е посрещнат руският боен отряд на майор Орлински, освободил тогавашия град Горна Джумая /дн. Благоевград/. От тук тръгна единият от двата лъча на празнично шествие, което събра участниците в общоградското тържество по случай националния празник на площад "Македония". Тук с военен ритуал бе издигнат националният флаг и прозвуча химнът на България. Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим и свещеници отслужиха молебен за благоденствие на българския народ.

В памет на загиналите за свободата с тържествен ритуал ръководители на общината и на областта, представители на политически и обществени организации положиха венци и цветя пред монумента на легендарния воевода Гоце Делчев.

В празничния ден благоевградският ансамбъл "Пирин" и млади таланти от Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград разкриха чрез музиката, песните и танците си красотата на българския фолклор, напомняйки, че традициите са живи, съхраняват се и се предават от поколение на поколение. Прозвучаха и вечни творби за свободата и загиналите за нея, писани от класици на българската литература.

12-метров трибагреник се развя от крепостта Овеч в Провадия (СНИМКИ)

Българи изработиха 15-метров трибагреник за празника (ВИДЕО)

ПРАЗНИЧНО: На ски в народни носии (ВИДЕО)

ВСИЧКО ЗА ПРАЗНИКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.