Руският и българският премиер разговаряха на четири очи

„Турски поток” ще мине през България само след гаранции от ЕК. Това заяви пред журналисти руският премиер Дмитрий Медведев след срещата на четири очи с премиера Бойко Борисов.

„Обсъдихме как се развиват събитията межди страните ни. Диалогът ни винаги е бил откровен и конструктивен. Набелязахме планове за бъдещето”, заяви Медведев. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Междуправителствената комисия за търговско-икономическо сътрудничество ще може да анализира всичко, което става. Тя отново работи”, съобщи Медведев и добави, че тази комисия не работи с всички страни от ЕС.

„Такива срещи между правителството на Русия и ЕК не се провеждат. Това е лошо, защото когато няма контакти, има усещане, че някой не казва нещо на другия”, каза руският премиер.

„Енергийното сътрудничество е флагманът на отношенията ни. Там имахме проблеми – по „Турски поток”, но трябва да отчитаме опита, който получихме през последните години, имам предвид ситуацията с „Южен поток”. По-нататък ще можем да говорим, след като ни бъде дадена гаранция. Когато Европейската комисия ни даде надеждна гаранция за този проект, тогава няма да има никакви прегради”, каза руският премиер.

За АЕЦ „Белене” той каза, че са готови да разглеждат участието им в атомната централа. „„Росатом” има голям опит по подобни проекти”, коментира Медведев.

Руският премиер поздрави България по случай 141-годишнината от Освобождението от османско робство. Той добави, че тази година се отбелязват и 140 години от началото на дипломатическите отношения между Русия и България. Медведев заяви, че с българския премиер ще разговарят за някои икономически теми и проекти.

"Има към какво да се стремим, защото в последните години някои от числата за икономическото сътрудничество са добри, но други са по-лоши", заяви още Дмитрий Медведев. Той изтъкна, че е хубаво, че е възстановена работата на междуправителствената комисия.

Днешните разговори се проведоха и в  контекста на изказването на главния секретар на НАТО от преди 3 дни. Отново в София - призив към Москва да спазва договора за ракетите с малък и среден обсег, защото никой не иска нова студена война.

„Никога светът не е бил в такава заплаха, в каквато е в момента. В тази ситуация един военен конфликт ще бъде пагубен за света”, заяви Борисов.

България била лоялен член на НАТО, но щяла да подържа добри отношения и с Русия.

„Поне още няколко години трябва да поддържаме руските самолети, докато дойдат новите. Няма да се плашите”, заяви Борисов.

„Изтребители винаги ще дойдат, важно да дойде газ и да работят електроцентралите”, заяви Медведев.

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА МЕДВЕДЕВ У НАС ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.