Двамата премиери дадоха обща пресконференция

От газ до изтребители. Това бяха темите в разговора между българския министър-председател Бойко Борисов и руския премиер Дмитрий Медведев.  

Медведев е на двудневно посещение у нас. Той разговаря с премиера Борисов, а разговорите тръгнаха от енергийните проекти като „Белене” и „Турски поток” и стигнаха до избора на нови изтребители за Българската армия.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Ден след 3 март руският премиер беше официално посрещнат пред Паметника на Незнайния воин. Последва и разговор на четири очи. А темите бяха икономика, енергетика и туризъм. Ключово място в дневния ред обаче зае синьото гориво. Русия е склонна „Турски поток” да завие към нашия газов хъб, но само при ясни гаранции от Европа, че ситуацията с „Южен поток” няма да се повтори.

„За по-конкретни стъпки ще можем да говорим, когато Европейската комисия ни даде надеждна гаранция затова, че в бъдеще този проект няма да има трудности”, заяви Медведев.

Медведев: Енергийното сътрудничество е флагманът на отношенията ни

„България не иска нови количества газ. България иска поне да запази това, което има сега. Но в момента, в който „Турски поток” заработи, тръбите ни ще се изпразнят. А не виждам причина България да се отказва и да има развита газопреносна система”. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата с руския си колега Дмитрий Медведев. Борисов посочи, че капацитетът на нереализирания газопровод "Южен поток" е бил планиран да транзитира около 60 млрд. куб. метра газ годишно, докато продължението на "Турски поток" през България е планирано за около 16 млрд. куб. метра. За да избегнем загуби, у нас трябва да бъде изграден газовият хъб „Балкан”, каза още българският премиер. Тази идея получи одобрението и на Европейската комисия, подчерта Борисов.

Борисов: Не виждам причина България да се отказва да има развита газопреносна система

Допирни точки се намериха и по темата с АЕЦ „Белене”. Българският премиер изтъкна, че страната ни разполага с два ядрени реактора и този проект ще бъде реализиран на пазарен принцип. Ще бъде проведен максимално прозрачна публична процедура за избор на стратегически инвеститор. Борисов благодари за интереса на „Росатом“, които изявиха желание да участват в търга.

„След 10 години ще се наложи да внасяме ток, а имаме два български реактора”, коментира Борисов. „Готови сме да разгледаме участието си”, заяви от своя страна Медведев.

България и Русия подписаха редица документи за сътрудничество

Днешните разговори се проведоха и в контекста на изказването на главния секретар на НАТО от преди три дни - отново в София. Той призова Москва да спазва договора за ракетите с малък и среден обсег, защото никой не иска нова Студена война.

„Никога светът не е бил в такава заплаха, в каквато е в момента. В тази ситуация един военен конфликт ще бъде пагубен за света”, заяви Борисов.

България била лоялен член на НАТО, но щяла да подържа добри отношения и с Русия. „Поне още няколко години трябва да поддържаме руските самолети, докато дойдат новите. Няма да се плашите”, заяви Борисов.

„Изтребители винаги ще дойдат, важно да дойде газ и да работят електроцентралите”, заяви Медведев.

Премиерът Медведев не пропусна да подчертае и санкциите  на ЕС към Русия. Загубите в стокообмена били в размер на 2 млрд. долара. 

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА МЕДВЕДЕВ У НАС ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.