Промените идват след приети нови европравила

Отпадат по-високите банкови такси, ако плащаме с карта в Европа. Промените идват, след като бяха уеднаквени таксите за банкови преводи за страните във и тези извън Еврозоната, каквато е България.

Нов регламент намалява таксите за презграничните парични преводи

Така пазаруването през ПОС терминали и дори тегленето на пари в Европа вече ще ни излиза по-евтино.  Потребителите ще бъдат уведомявани за съответните дължими такси още преди да извършат плащането в местна или национална валута или да изтеглят пари от банкомат.

Решението беше взето от Съвета на Европейския съюз. По-голямата част от новите правила ще започнат да се прилагат от 15 декември 2019 г.

Новите правила важат между еврозоната и страни като България, които са членки на евросъюза, но използват собствената си валута.

Промяната влиза в сила от 15 декември и засяга всеки един български гражданин, който получава или изпраща евро в страните членки на Еросъюза. Ако близките ви живеят в Испания и оттам пращат пари насам - на всеки преведени 100 евро, средната такса на българските банки е близо 20 евро.

Страните в ЕС, които не използват еврото, таксите са наполовина по-ниски, а в Швеция такси няма.

През 2017 година от България за чужбина са направени почти 2 милиона броя преводи, а от чужбина към България – 4.3 милиона. 

„Средната цена на такъв превод по преценка на анализаторите, което пък се базира на тарифите на петте най-големи банки в България, е малко под 20 евро. Може да умножите и вие - това са между 35 и 40 милиона евро”, обясни Лъчезар Богданов, икономист от „Индъстри уоч”.

Обърнахме се за коментар към Асоциацията на банките. Все още очакваме техния отговор.

„Не трябва да забравяме, че от 2016 година, действа система, тя се казва SEPA, с която преводите в ЕС в евро могат да бъдат много по-бързи и много по-ефективни, както и много по-евтини. Причината да се наложи европейските институции да се намесят е, защото явно тази система не се използва, следователно води до това таксите да бъдат високи, необосновано високи”, обясни евродепутатът Ева Майдел.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.