Коментират политологът Румяна Коларова и социологът Андрей Райчев

Няколко реплики, с които Дмитрий Медведев е показал пренебрежение към България. Това видя във визитата на руския премиер у нас политологът Румяна Коларова.

„Енергийната ни зависимост от Русия е толкова голяма, че едва ли може да се увеличи още. Едва ли в случая със смяната на маршрута за доставки на газ ще се увеличи или намали”, коментира Коларова в ефира на предаването „Здравей, България”.

РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ У НАС: Каква ще е съдбата на хъба „Балкан” и АЕЦ „Белене”?

Поисканите от Медведев гаранции от ЕК, тя определи като „меко пренебрежение към България”.

„Вие не можете да решите по въпроса, ЕК да го реши”. Другата вметка, с която се показа пренебрежение към България беше: „Що не вържете лева към юана?”. Не мисля, че беше шега. Имаше и още няколко такива забележки, при които открито се показва пренебрежение”, коментира още Коларова.

„Мнозинството българи не изпитват никакъв страх от Русия. Напротив - смятат я за дългосрочен приятел. По-малка група имат инстинктивен страх. А има и една група хора, които си вадят парите като ни плашат с Русия”, коментира социологът Андрей Райчев. И допълни: „Ние искахме газова тръба да мине през България. Парите там не са малко. Това не стана и не стана под натиска на Запада. Хилари Клинтън пристигна и каза: „Няма да правите никаква тръба”. България чакаше шанса си, а в тази визита не се видя никакъв шанс”.

Целия разговор гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.