Основните мотиви са, че пушачите на наргиле вдишват същите вредни вещества, както пушачите на цигари

Стъпка напред към забраната за наргилета в заведенията. Депутатите от образователната комисия одобриха и предложението да не се продават изделията за наргиле на деца.

От мотивите на депутатите става ясно, че наргиле се пуши около 45 минути, а цигара около 5. Затова рискът за здравето при водната лула се смята за по-голям. А за популяризирането на здравословния начин на живот се разчита и на така наречените "медиатори", или посланици.

„Разбира се по отношение на промоцията на здравословен начин на живот в работата с уязвими групи най-вече, здравните и образователните медиатори играят ключова роля”, обясни заместник-министърът на образованието Деница Сачева.

Оказва се България е на челните места по пушене на наргиле. По данни на Световната здравна организация българчетата между 11 и 13 години са на пето място, а 15-годишните на второ.

Според специалисти употребата на наргиле е не по-малко вредна от тютюнопушенето.

„ Оказва се, че мит е за хората, че водата филтрира токсините.  Щом като се извършва процесът горене се отделят всички токсични вещества при горенето.  Те са над 8400”, заяви пулмологът София Ангелова.

Според собственици на заведения това ще удари бизнеса им.

„Всеки се опитва да вземе най-доброто и е вкарал доста пари, така че естествено няма да е добре”, заяви Благой Георгиев.

Забраната за пушене на наргилета на обществени места тепърва предстои да се гласува от депутатите отново в комисия и след това в пленарната зала.

Репортери: Кристиян Попов и Златина Зехирова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.