За подобряване на съня е препоръчително да се пие преди лягане

Ползите за здравето от добрия сън са всеизвестни. Качествената почивка през нощта не само подобрява настроението, но и предпазва от стрес и редица заболявания, сред които болести на сърцето и диабет. За подобряване на съня е препоръчително преди лягане да се пие мляко с куркума, съобщи БТА.

Какви са рисковете от недостатъчния сън?

Много специалисти съветват да консумира прясно мляко преди лягане. За по-ефикасното действие с цел подобряване на съня експертите препоръчват към него да се добавя куркума. 
Богатото на протеини мляко съдържа аминокиселината триптофан. Тя допринася за освобождаване на хормона серотонин, който участва в производството на хормона на съня мелатонин.

Защо спим два часа по-малко отпреди век?

Куркумата често е възхвалявана заради многобройните си ползи за здравето. Проучвания показват, че подправката, известна с противовъзпалителните и антиоксидантни свойства, също така намалява тревожността и подпомага качествения сън. При безпокойство, което пречи на заспиването, експертите препоръчват и чай от пасифлора. Способността на напитката да противодейства на тревожността се дължи на съдържащия се в нея антиоксидант апигенин.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.