Земеделските производители, които обработват земите си не се страхуват от глобите

По-големи глоби за хората, които палят стърнища и сухи треви край натоварени пътища и автомагистрали. Това поискаха от полицията и пожарната. Причината – зачестилите пожари, които задимяват ключови пътища и стават причина за тежки катастрофи. Земеделските производители, които обработват земите си не се страхуват от глобите, които в момента са в размер на 200лв. До момента у нас има осъдени само трима души за запалени стърнища. Само за миналата година в Пазарджишко са били глобени 24-ма души.

Хиляди декари край магистрала „Тракия” се обработват от земеделци. Христо Христов подготвя нивата си за пролетната сеитба. Там, където тракторът не може да мине, е ред на огъня, признава земеделският производител. „Ако набира и не може да се оре, друга възможност няма. Трябва да го държим пущинак ли?”, коментира Христов.

Пожар край магистрала „Тракия”

Безконтролното палене на сухи треви, храсти и стърнища обаче се превръща в опасност за пътуващите по аутобана. Като вчерашния пожар на 73-тия километър - пламъците стигнаха до мантинелата, а огънят изпепели и част от близката гора.

Димчо Атанасов е автоинструктор от 35 години. Съветва в подобна ситуация да намалим скоростта навреме и в никакъв случай да не набиваме веднага спирачки. „Защото при тези високи скорости едно рязко натискане на спирачката, води до верижна катастрофа. Да включим аварийния сигнал, ако трябва, за да намалим още повече скоростта и ако е много задимено - да изчакаме няколко минути, за да се разнесе облакът”, съветва автоинструкторът.

Само за последните пет дни пожарникарите в Пазарджишко са се отзовали на 64 сигнала за запалени стърнища и сухи треви край натоварени пътища. Според полицията глобата от 200 лева не стряска хората, които палят. „Освен повишаването на тази санкция неколкократно и някакъв друг вид административни мерки спрямо тях също биха могли да дадат подобен ефект. Тези санкции трябва да са драстични, за да вразумяват по някакъв начин тези недобросъвестни стопани”, казва говорителят на ОД на МВР-Пазарджик Мирослав Стоянов. В повечето случаи обаче авторите на палежите остават неразкрити.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.