Решението е взето след жалба на двете компании

Тричленен състав на Върховния административен съд /ВАС/ потвърди решението на Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/, с което се забраняват споделените пътувания в България на компаниите Uber и "Разиер Опърейшънс Б.В.". Това съобщиха от пресцентъра на ВАС, цитирани от БТА.

Решението е взето след жалба на двете компании. То може да бъде обжалвано пред петчленен състав на върховното съдилище. В него магистратите потвърждават и наложените от КЗК санкции за двете компании. В становището на магистратите се изтъква правилността на становището й, че със своето поведение компанията Uber получава нелоялно конкурентно предимство и извлича икономически ползи. Това е в ущърб на субектите, които предоставят лицензиран таксиметров превоз. В решението на съда се посочва още, че комисията правилно е приела, че степента на обществена опасност от това поведение се увеличава, тъй като лицензираният таксиметров превоз е дейност от важен обществен интерес.

Спират Uber в Барселона

"Предвид това КЗК обосновано е счела, че начинът на предлагане на услугата Uber X оказва съществен негативен ефект върху конкуренцията, тъй като се касае за комплексно поведение на компанията, изразено чрез различни по характер фактически и правни действия, чрез което, като краен резултат, услугата Uber X се предлага по нелоялен начин", пише още в решението на ВАС.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.