Концертът на Марена Балинова е във Военния клуб в София

Опера с кауза. Световноизвестната прима Марена Балинова събира пари за два храма с концерт. Днес предстои световната премиера на „Глория на белкантото”. Концертът на Марена Балинова е във Военния клуб в София, а решението й да дари събраните от него пари идва след необичайна случка в храма в село Паталеница. „С музика се занимавам от 7-годишна и музиката за мен е нещо съвършено, защото това е езикът на чувствата, езикът на душата”, казва Балинова.

Марена Балинова напуска България преди повече от 20 години. Учи едновременно във Виенската музикална академия и Виенската консерватория. Участвала е като организатор и солист на редица благотворителни концерти, сред които концерт под егидата на ООН и Кофи Анан през 1999г.  – за изграждане на болница в Сараево. Преди година и половина една силно емоционална случка я връща към корените й в България.

Безплатни концерти "антре" в Старозагорската опера

„Имах едно много съкровено изживяване. Бях в храм в Паталеница и там, молейки се, ме озари светлина и това за мен беше, като че ли знак, че може би по-скоро трябва да бъда повече тук и да помагам, както и на Запад”, казва Марена Балинова.

Навръх 8-ми март концертът „Глория на белкантото” има отново благотворителна кауза – събиране на средства за спасяването на два храма – в Паталеница и Ракитово.  „Аз съм по дирите на белкантото от 26 години, белкантото е тайното пеене, най-съвършеното”, казва още Балинова.

Хосе Карерас включи българин и българка в последния си концерт в България

От години Марена и съпругът й са по следите на една жена оставила следа в историята на музиката и белканото – Джудита Паста. По време на концерта ще бъде изпълнена пиеса, написана лично от Джудита.

Семейството притежава оригинали на стихотворения, написано за Джудита Паста от Стендал, Белини, Росини, както и медали, с които е била награждавана за своите постижения в света на музиката.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.