Два циклона удрят страната ни тази седмица

Тази седмица времето ще е динамично. Не бързайте да сваляте зимните гуми, защото още тази нощ ни очаква рязко застудяване. Дневните температури ще паднат с повече от десет градуса.

Въпреки очакваното застудяване, през първия ден от работната седмица на места в Източна България синоптиците регистрираха необичайно високи температури за сезона.

Най-високи бяха стойностите в градовете Пловдив, Стара Загора, Бургас и Благоевград – 22 градуса. А рекордни стойности  бяха отчетени във Варна, Шабла и на нос Калиакра.

През следващите дни обаче страната ни ще попадне под влиянието на два последователни циклона. Първият ще премине западно и южно от България във вторник, а вторият - в четвъртък и петък. Още днес през деня облачността ще е значителна над цялата страна. Температурите обаче ще останат високи – в интервала между 13 и 21 градуса. Очаква се вечерта да започне да вали в западната половина на страната, а във вторник валежите ще обхванат цялата страна. С падането на температурите дъждът по високите места на Западна България, в Предбалкана и в планините ще преминава в сняг. Снежната покривка в равнинните райони няма да надвиши 10 сантиметра. В планините ще има условия за интензивни и значителни снеговалежи.

Влошаването на времето ще бъде последвано и от вятър в цялата страна. Утре в много райони на страната той ще е силен. Очакват се пориви до 70-80 километра в час в планините, в Североизточна България и особено около Черноморието, на югоизток в района на Елхово-Тополовград, както и в района на Благоевград в Югозападна България.

В планините се очаква да завали днес вечерта. А утре на повечето места ще има обилен снеговалеж с натрупване на значителна снежна покривка в масивите на Западна България. Вятърът ще е силен със скорости до 60-70 километра в час.

За вторник от Националния институт за метеорология и хидрология са издали предупреждения за опасно време, свързани с валежите от сняг и дъжд, които в някои области ще са значителни.

Заради интензивните снеговалежи в планините след полунощ и утре са възможни усложнения в движението по планинските проходи в западната половина на страната – Петрохан, Предела, Превала, Рожен и Пампорово.

Седмицата ще е динамична, но в никакъв случай ледена. Времето остава меко. По-хладно ще е във вторник, сряда и четвъртък сутринта. След това пролетта се завръща, а зимата остава в историята.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.