Очертава се гореща политическа битка

Броени дни до обявяването на водачите на партийните листи за евроизборите. Очертава се гореща политическа битка. При ГЕРБ водачът почти сигурно ще е Мария Габриел, но при БСП се очертава тежък избор между Сергей Станишев и Елена Йончева.

Мария Габриел е събрала над 10 000 номинации от областните структури на управляващата партия.

"Мария Габриел е получила най-много номинации - над 10 000 от 232 общини", заяви заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Изненада, според някои анализатори, може да е появата в листата на министъра на българското европредседателство Лиляна Павлова.

В листата на партията най-вероятно ще присъстват и вече познатите евродепутати на  ГЕРБ  -  Ева Майдел, Андрей Ковачев и Емил Радев.

За БСП битката на върха е между Елена Йончева и Сергей Станишев.

Според направените до момента номинации изплуват лицата и на депутатите Иво Христов и Румен Гечев.

По-малко от 90 дни до евровота, формирането на листата на ГЕРБ - на финалната права, а някои от лицата- вече ясни.

Очаква се в листата на ГЕРБ да видим и вече познатите евродепутати, но са възможни и изненади.

„Лиляна Павлова натрупа политически капитал във връзка с европредседателството. Елементарното й маргинализиране не би било добро послание”, коментира Димитър Ганев от „Тренд”.

За социалистите обаче все още не е ясно как ще завърши битката за водач на листата.

„На 17 ще стане ясен водачът на листата, а по отношение на другите участници може би в началото на април”, обяви Крум Зарков от БСП.

Големият сблъсък вече доби очертания - Елена Йончева или Сергей Станишев.

„При БСП има идеологически въпрос. Дали линията на европейските социалисти или обратно - линията на Нинова, която е по-скоро консервативната линия. Номинацията за водач от страна на Нинова няма да е г-н Станишев”, обясни Първан Симеонов от „ Галъп Интернешънал”.

А изненадващо стана ясно, че във Велико Търново сред номинираните от левицата попада и бившият лидер на АБВ – Константин Проданов.

При патриотите ситуацията изглежда почти предрешена. Вместо да се приближават – те се отдалечават от общо явяване на евровота. От ВМРО са категорични:

„Без значение от това дали ще сме заедно или не, ние настояваме Джамбазки да е водач на евролистата”, заяви Юлиан Ангелов от  ВМРО.

Също толкова категорични са и от НФСБ, които искат техният водач да е Валери Симеонов. Предстои обаче и последен опит – коалиционна среща тази седмица, на която да решат обединени или разединени ще са патриотите на евровота. До края на месеца ще стане ясно дали листата на ДПС ще бъде оглавена от досегашният им евродепутат Филиз Хюсменова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.