Притесненията са, че модерният самолет може да има конструктивен дефект

Германия и Франция станаха поредните държави, които наложиха забрани за  полетите на "Боинг 737 Маx 8" във въздушното си пространство. Новината от германска страна съобщи министърът на транспорта Андреас Шойер, пише БГНЕС. "Безопасността е на първо място. Докато не се изяснят всички съмнения, наредих германското въздушно пространство да бъде затворено за всички самолети Боинг 737 MAX", коментира той пред местната НТВ.

По-рано през деня това направи и Великобритания, съобщава SkyNews. Преди това Австралия стана поредната страна, която забрани "Боинг 737 Макс 8", след смъртоносната катастрофа на Етиопските авиолинии този уикенд.

„Това е временна забрана, докато чакаме за повече информация, за да преразгледаме рисковете за безопасността, ако "Боинг 737 Макс 8" продължи да лети от и към Австралия”, заяви Шейн Кармоди, изпълнителен директор на Австралийската служба за безопасността на цивилната авиация. От службата казват още, че много съжаляват за неудобството за някои от пътниците, но вярват, че най-важно е безопасността винаги да е на първо място.

"Фиджи Еърлайнс" ще е единствената авиокомпания, която ще бъд засегната от забраната.

По-рано Етиопия, Китай, Каймановите острови, Монголия и Република Южна Африка, Сингапур, Южна Корея, Оман, Малайзия и Аржентина забраниха на самолети от този модел да излитат или кацат.

Федералната служба по авиацията на САЩ обяви, че ще се намеси "веднага", ако има притеснения за сигурността на полетите с този самолет.

Боинг-737 Макс 8 са годни за полети

В Русия, Турция, САЩ, Италия, Норвегия, Исландия и други държави различни авиопревозвачи казаха, че държат връзка с производителя на самолета Боинг, но засега машините "737 Mакс 8", които те оперират, ще продължат да летят.

Притесненията са, че модерният самолет може да има конструктивен дефект.

Самолет със 157 пътници от 35 държави се разби в Етиопия (ВИДЕО+СНИМКИ)

След като през есента такъв модел падна малко след излитане в Индонезия, същото се случи в неделя в Етипоия. При двата тежки инцидента загинаха общо 346 души. Около 370 самолета от този популярен модел са в употреба от 47 компании в момента. 

737 МАКС е най-продаваният самолет на авиогиганта „Боинг”. Съединените щати първо обявиха, че 737 МАКС е сигурен. По-късно, под натиска на общественото мнение казаха, че ще изискат от „Боинг” за направят промени в софтуера, управляващ машините. Компанията изказа съболезнования на загиналите, но допълни, че още не е ясно защо е паднал самолета в Етиопия и те стоят зад твърдението, че  737 МАКС е сигурен.

Междувременно Агенцията за авиационна безопасност на ЕС заяви, че затваря европейското въздушно пространство за самолетите Боинг 737 МАКС.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.