Според АБВ пък страната ни не е успяла да формулира своята национална политика

Какво ни каза руският премиер по време на посещението си у нас преди дни? Думите му тълкуват Любомира Ганчева - заместник-председател на АБВ и Владислав Панев от "Демократична България".

"Думите не са случайно подбрани. Търговският стокообмен на България с ЕС е 60% , а с Русия и Китай е само 2%. 34 милиарда лева от общо 50 са от там. Хубаво е търговията с Русия да се увеличава. Ние сме най-обвързани с еврозоната.  "Не се присъединявайте към еврозоната, не се присъединявайте към всички структури на ЕС. Така в „сивата зона” на вас ви е добре, защото ние можем да ви използваме като „Троянски кон”". Това искаше да ни каже той", смята Владислав Панев.

РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ У НАС: Каква ще е съдбата на хъба „Балкан” и АЕЦ „Белене”?

„Излизайки от контекста на една шега, ние трябваше да си отговорим на въпроса дали не станахме за смях, приемайки една визита от толкова високо ниво, без да сме подготвени. По време на посещението на президента Путин по покана на президента Първанов са подписани 10 стратегически документа", коментира  Ганчева.

Русия обмисля варианти за облекчаване на визовия режим (ОБЗОР)

По думите й, правителството не е успяло да формулира ясни приоритет за посещението. "За пореден България не успя да формулира своята национална политика. Той ни попита какво искаме, но ние не успяхме да отговорим. Според мен най-важното е да формулираме стратегия за националната. Ние успяхме сами да си провалим и „Син поток”, и „Южен поток”", категорична е тя.

ПРЕГОВОРИТЕ РУСИЯ-БЪЛГАРИЯ: Кой печели и кой губи?

Панев пък е на мнение, че за България приоритетът е тази година да влезе в банковия съюз ИРМ 2. "България има един голям проблем – срастването на регулатори, държава и регулирани лица. След като влезем в банковия съюз ИРМ, този проблем ще е разрешен. Случаи като този с КТБ през 2015 година ще са рядкост", обясни той. 

Още вижте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.