Идеята е държавата да не налага санкции при първо признато нарушение

Данъчен компромис за нелегалните търговци на горива. Това предложи Комисията за защита на конкуренцията. Идеята е тези, които досега не са плащали данъци на държавата, сега да го направят без последствия.

Замисълът на Комисията за защита на конкуренцията е, ако собственик на бензиностанция досега е бил извън закона и е укривал данъци, да може свободно да си признае, че е работил на черно, а държавата да не му налага санкции при първо нарушение. Официални данни каква част от бизнеса с горива е нелегален няма, но големите в бранша и депутати често оценяват загубените приходи в хазната на милиард лева годишно.

Георги Георгиев, собственик на малка бензиностанция в село Щръклево, повдига рамене пред новите изисквания на държавата. Но вече ги е изпълнил - касовите бележки на бензиностанцията му са с разбивка кое колко струва в литър гориво. Но е тревожен за отлив на клиенти: "Клиентът като види, че аз продавам през 10 стотинки марж, ще каже: "Защо не си купя от някъде, където са 5 стотинки?".

Друго притеснение в анализа на КЗК е, че новите касови бележки на бензиностанциите щели да улеснят договарянето на цените им. В анализа си Комисията за защита на конкуренцията оценява новите касовите бележки като вредни за конкуренцията. Точно обратното, напомнят от финансовото министерство, е казал регулаторът в края на януари - подкрепил без бележки промените.

Глоба до 50 000 лв. за търговци на горива без необходимите документи

​Експерти оцениха лаконично целия анализ на Комисията:

„С предложението си за изсветляване на бизнеса регулаторът иска доброволно незаконните търговци да си изплатят дължимото. А държавата да намери начин да си затвори очите, че досега не са внасяли данъци. И да не ги глоби. Ако няма някакъв механизъм на принуда или на поощрение, каквито не виждам в случая, не виждам кой ще е желаещият - трябва да е голям... патриот”, коментира Тихомир Безлов.

Иначе, по същество за цените на горивата - в анализа за картел не става дума.

„Доста симпатично, ако някой каже "Искам да си плащам". Никой не е под заплахата да бъде елиминиран от голямата баница, от която краде, без да плаща данъци. Докато липсата на контрол им позволява да стоят в сивия сектор, най-вероятно ще го правят. Представата, че досега сме стояли със свито сърце и сме чакали гилотината да падне, не е вярна. Очаквахме, че анализът ще завърши точно по този начин - че пазарът е конкурентен”, допълни Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация.

Съветите за оздравяване на сектора този път са към държавата, не толкова към търговците.

Репортери: Велина Сашева, Наталия Йорданова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.