Коментарите и анализите идват след вота в парламента във вторник

Само 40 членове на Камарата на общините се вслушаха в представените им в последната минута от премиера Тереза Мей гаранции за предпазния механизъм по ирландската граница, пише днес в. "Таймс" по повод вчерашното гласуване в британския парламент за ратификация на споразумението за Брекзита. То бе отхвърлено с мнозинство от 149 гласа. И макар разликата да е по-малка с 81 гласа спрямо предишния вот през януари, това не беше достатъчно. Това е четвъртото по мащаби поражение за правителството в модерната история на кралството, отбелязва вестникът. 

Brexit: Засилва се вероятността за хаотично напускане на Евросъюза

Но все пак краят не е близо, продължава "Таймс", и подчертава, че логиката на жалкото фиаско на Брекзита винаги е диктувала, че раздвижване може да се случи единствено в самия край, при последната възможност. Вчера имаше възможност, но тя не бе последна. След поражението вариантите пред Мей клонят към нулата. Накрая тя може да заключи в нейната партия е пълно с нетолерантни глупаци и това ще бъде доста основателно заключение. И въпреки, че Мей загуби гласа си, което всички иронични драскачи възприеха като метафора, вероятно премиерът ще продължи борбата, предрича "Таймс". 

Британският парламент отново отхвърли сделката за Brexit (ВИДЕО)

"Гардиън" се пита какво ще стане след повторното отхвърляне на сделката за Брекзита и си отговаря, че въпреки предстоящите гласувания по вариантите "без сделка" и "отлагане на член 50" бъдещето в дългосрочен план е неясно. Има предположения, че при ново поражение премиерът може да подаде оставка, но въпреки че тя още не го е сторила, позициите й са силно разклатени. 
Според изданието е възможно Мей да подложи на още едно гласуване постигнатото от нея споразумение с ЕС. Що се отнася до евентуалното отлагане на датата за напускане (29 март) "Гардиън" припомня, че премиерът желае то да е кратко, за да не се налага британците да участват в избори за Европейски парламент след 10 седмици. Но парламентът може да реши друго по този въпрос, смята вестникът. А за да се стигне до парламентарни избори, това ще изисква първо отлагането на член 50 да бъде по-продължително, отколкото желае правителството, заключава "Гардиън". 

ЕС изрази съжаление от изхода от гласуването в Лондон

"Дейли телеграф" приканва Тереза Мей да се вгледа във фактите и да осъзнае, че е време да се оттегли. Във всяко занимание на човека идва момент, когато той си казва, че играта е свършила - било ако това е играч на крикет, който вече не може да надхвърли 50 точки, било пилот на самолет, който вече не може да реагира на кризи, оперен певец, изгубил гласа си, или писател, който няма какво да каже. При такива обстоятелство кой продължава, пита коментаторът на вестника. По думите му човек може да се позове на миналата си слава, може да не е в състояние да се оттегли, а може да е лишен от усещането, че се блъска в тухлена стена. Но Тереза Мей няма минала слава, за която да се сетим, така че да се оттегли удобно. И можем да заключим, че тя - изоставена от почти всички - не вижда, че пътят, по който върви е преграден, подчертава "Телеграф". 

"Файненшъл таймс" констатира, че Консервативната партия е в плен на демагози и икономически неграмотници и че проблемът около предпазния механизъм за ирландската граница може да отърве британците от консерваторите. 

Таблоидът "Дейли стар" съобщава, че след вчерашното поражение в парламента водещият букмейкър "Корал" (Coral) е намалил до 3 към 1 коефициента за оставка на Мей още днес. 

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.