Установени са наредности в 175 нормативни акта

Върховната административна прокуратура (ВАП) откри десетки нарушения в наредбите, приети от общинските съвети, във връзка с отдаването под наем и продажбата на общински жилища. В хода на проверката са установени 175 наредби с допуснати различни нарушения.

В някои от случаите се допуска в резервни общински жилища да се настаняват кметове, заместник-кметове и кметски наместници. Съгласно закона обаче в такива домове следва да живеят семейства с остри социални или здравословни проблеми и такива, чиито жилищата са станали негодни за обитаване. 

В други подзаконови актове, в нарушение на закона, е признато право за кандидатстване за настаняване под наем в резервните общински жилища на бивши собственици, чиито имоти са отчуждени от общината до предаване на отстъпения им в обезщетение жилищен имот. 

От ВАП са установени норми, с които от общинските съвети поставили изискване за заплащане на допълнителна такса, извън предвидената от Закона за местните данъци и такси, под формата на режийни разноски при производство за настаняване под наем и продажба на общински жилища.

СЪВРЕМЕННИ РОБИ: Мизерстващи българи се водят крупни собственици в Германия

При проверките са констатирани разпоредби, с които се задължават кметовете да внасят предложения в общински съвети за промяна на предназначението на жилища, когато определени лица желаят да ги закупят и са изпълнени други условия, установени в местни наредби. По силата на закона обаче промяната на предназначението се извършва поради потребностите на общината, а не според желанието на даден човек да придобие определено жилище.

Установени са и разпоредби, с които се дава възможност кметове да овластяват други лица за издаване на наказателни постановления и така да налагат санкции за нарушения. По този начин се създава вероятност в крайна сметка нарушители да не понесат отговорност.

Нарушения, с които са въведени ограничения в противоречие с Конституцията и законите, са установени в 175 подзаконови актове, сред които действащите наредби в общините София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Плевен, Добрич, Шумен, Монтана, Благоевград, Видин, Враца, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Перник, Силистра, Сливен, Смолян, Търговище, Хасково, Ямбол, Поморие, Царево, Банско, Казанлък, Дупница, Нова Загора, Троян, Сандански, Балчик, Шабла, Велинград, Панагюрище, Севлиево и др.

Във връзка с образуваните преписки са подадени 156 протести до административните съдилища, като към момента от тях 22 са образуваните уважени, а по останалите продължават административните производства.

Проверката на ВАП продължава.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.