Те допринасят за душевен и физически комфорт

Богат хормонален коктейл се грижи за щастието ни. Т.е. доброто настроение е резултат от правилни химични реакции. В такива именно трябва да участват т.нар. хормони на щастието. Те допринасят за душевен и физически комфорт, създават чувство за приятност, пише DarikNews. Познати още като невротрансмитери, те предават съобщения на мозъка през т.нар. синапси и са в основата на всяка емоция и мисъл.

Човешкият организъм произвежда шест различни хормона на щастието: серотонин, допамин, норадреналин, ендорфини, фенетиламин и окситоцин. А как те въздействат на тялото ни?

Серотонинът участва в процеси на централната нервна система и влияе върху усещането за болка, върху съня и сексуалния живот, както и върху емоционалното състояние. Особено когато дните отново стават по-дълги и по-светли, серотонинът поема управлението и подобрява настроението ни.  Впрочем през зимата сме повече под въздействието на хормона мелатонин, който се отделя предимно нощем и ни осигурява добър сън.

Шест признака, че той е лудо влюбен в теб

Допаминът е най-важният невротрансмитер, отговорен за усещанията за удоволствие, еуфория и релаксация. Задачата му е да регулира оросяването на вътрешните органи и да предава импулси на мускулите. В съчетание с чист въздух и движение той, заедно със серотонина и адреналина, образува чудесен микс за виталност и настроение.  Допамин се освобождава при секс, хранене и дори прием на наркотици, а най-мощният източник на този хормон е оргазмът.

Норадреналинът се произвежда от допамина с участието на един ензим. Освен това се отделя и от надбъбречните жлези. Норадреналинът се синтезира усилено в ситуации на душевен стрес или голямо физическо натоварване, но също и при слушане на хубава музика и консумация на любими храни. Този хормон повишава концентрацията и бодростта, грижи се за тонуса и енергията и засилва мотивацията.

8 МАРТ: Какво цвете да подарим на любимата жена? (ГАЛЕРИЯ)

Ендорфините функционират като естествено болкоуспокояващо и се отделят най-интензивно при сериозни травми. Тогава те притъпяват болките и  привеждат тялото в един вид опиянение. Освен това регулират чувството на глад, настроението и производството на полови хормони. Ендорфини се освобождават и при усилена спортна дейност. Те облекчават симптомите на умора, а спортистите получават т.нар. „втори въздух“ - състояние, при което тялото е изтощено до крайност и следва единствено волята на духа.

Фенетиламинът единодушно е определен от учените като хормон на любовта. За неговото отделяне може да има както физически, така и психични причини. Фенетиламин се отделя например при продължителна силова тренировка и създава у спортистите опияняващо чувство за щастие. Но той е отговорен и за „пеперудките в стомаха“ и ускорения пулс, когато сме влюбени. 

Окситоцинът е познат най-вече с ефекта си върху връзката майка-дете. Той стимулира контракциите при раждане и отделянето на мляко при кърмене. Освен това окситоцинът намалява страха и стреса, повишава чувството за благополучие и увеличава когнитивната емпатия, тоест способността ни да се поставяме на мястото на другия със силата на мисълта.

Информация: DarikNews

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.