Това ще се случи, ако договорът за доставка бъде подписан до лятото

Най-рано след четири години България ще може да получи първите два изтребителя F-16, ако договорът за доставка бъде подписан до лятото. Това обясниха от компанията производител на американските бойни самолети. Процесът на преговорите между България и САЩ продължава, след като парламентът разреши отклонение от първоначално заложените 1,8 млрд. лв. за нови изтребители. Още не е ясно за каква цена се преговаря. Очаква се обаче страната ни да получи осем нови бойни самолета на три транша - първо два, после още четири и накрая последните два. За тях, според производителя, ще трябва обучение на поне 16-има пилоти.

 „Цената е въпрос, който се уточнява между правителството, а разсроченото плащане е въпрос на преговори. Очакваме обучението на пилотите да е между 2021 и 2022 г.”, заяви мениджърът "Международно бизнес развитие" за F-16 в "Локхийд Мартин" Джим Робинсън.

„Локхийд Мартин“: Изтребителите F-16 ще пристигнат в България най-рано през 2023 г. (ВИДЕО)

„Обучението най-вероятно ще е в САЩ и ще отнеме между 9 месеца и година за един пилот. Готови сме да обучаваме и опитни, и нови летци”, каза Дан Сивил, пилот-консултантът на "Локхийд Мартин" по интерфейса на изтребителите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.