Георги Димитров е подал оставка

Възпитателят, удрял с юмруци ученички в ловешко училище, докато ги разтървава, подаде оставка. Вчера мъжът беше арестуван за кратко и освободен. По думите му физическата сила била неизбежна и е спасила децата от по-тежки последствия. А експерти настояват за спешни обучения на учителите как да действат при подобни ситуации.

Георги бил повикан от секретарката, за да разтърве биещите се момичета, едно от които - Барбара, е дете със специални потребности.

"С четирима човека се е сбила в този ден. Побесняла, тръгнала с един да се бие, после - с друг, набила е учителката - ударила я е няколко пъти по краката, по рамене. То беше нещо кошмарно, то се дърпаха коси, то бой", каза пред камерата на NOVA възпитателят Георги Димитров.

ЮМРУЦИ ВМЕСТО ДУМИ: Защо проблемите във възпитанието на децата се задълбочават?

Възпитателят, който е и бивш треньор по борба, извил ръката на едно от момичета, но това не помогнало. Затова решил да използва повече сила.

"За момента това ми дойде... То не е програмирано, нямах време да помисля и за една секунда. За мен беше много стресиращ фактор", заяви Димитров. 

Адекватно подготвени да действат в подобни ситуации са само ресурсните учители, твърдят експертите. Те обаче не достигат в училищата. А общообразователните педагози нямали нужните умения да се справят с агресивни деца.

ЖЕСТОКОСТ В ЧАС: Говори една от ученичките, бити от възпитател в Ловеч (ВИДЕО)

"Ето в случая, например, това което би било по-правилно - първо той да контролира ръката, която скубе, след това има специални техники за това как трябва да разруши този захват за косата, да използва техника, с която да ограничи мобилността на детето, след което вече да се опита да му въздейства, така че да го успокои", обяснява преподавателят в Софийския университет д-р Цветослав Николов.

В много страни физическа намеса от страна на учителя е допустима и регулирана с правила, но само в ситуации с висока степен на риск. У нас през 2012 г. е приет механизъм за борба с училищния тормоз. Той включва оценка на риска за всяко дете със специални потребности.

Шокираща агресия в училище в Ловеч, арестуваха възпитател

"Момичето има проблеми със своето поведение. Никой в това училище явно не е оценил достатъчно риска", коментира директорът на Дирекция "Права на детето" при омбудсмана Ева Жечева.

Няколко дни след инцидента Георги твърди, че съжалява за случилото се, но по думите му с намесата си той дори спасил битото момиче, защото в този момент в стаята връхлетял и приятел на една от замесените в скандала.

"Той буквално се стрелна и й тегли един ритник в корема. Той е над 100 кг мъж. Може би и от удара Барбара вече пусна косата. Ако не бяхме ние, той щеше да я пребие", заяви възпитателят Георги Димитров. 

Възпитателят вече е пуснал молбата си за напускане и няма да се връща на работа. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.