Новият ни посланик в Индия се представи, облечена в традиционни български одежди

Новият посланик на България в Делхи Елеонора Димитрова избра да връчи акредитивните си писма с българско национално облекло.

Екип на NOVA се срещна с хората, ушили носията.

"Много горди сме всички. Аз лично не очаквах. За нас беше клиент, който дойде, поръча си, минаха 6 месеца и сега изведнъж направо", каза майсторът на носии в цех за национални облекла Нина Геогиева.

"Беше една прекрасна възможност, която съзрях, да представя нашите вековни традиции в една такава древна държава като Индия, с толкова древна култура. В тази държава, както добре знаете, националните одежди са на изключителна почит", заяви посланикът на България в Индия Димитрова.

Посланикът на България в Индия се представи с народна носия (СНИМКИ)

Носията е изработена във Варна, откъдето е Димитрова, но моделът е от кюстендилския край. В деколтето и ръкавите е вплетен и българският трибагреник. "Носията наистина стана уникална и се доближава максимално до автентичната", каза Нина.

"Всъщност, това е и един от невербалните инструменти на дипломацията, който можем да използваме", коментира посланикът ни. Според експертите протоколът допуска появата в традиционно облекло на подобно събитие.

Защо новата посланичка на България в Индия встъпи в длъжност в народна носия?

"Възможностите са две – или да се спази традиционният протокол, или съответният дипломат, посланик и т.н. да се яви на церемония, на среща, облечен в народна носия. Да се върнем назад във времето – царското семейство нерядко се е снимало и явявало в такива носии, така че това е нещо положително", коментира медийният и моден експерт проф. Любомир Стойков. 

Майсторките на народни носии разказват, че са шили облекла за бесарабските българи в Молдова, имали и поръчки от Германия, Канада и Франция. А това не е първото им дефиле в дипломатическите среди. Неотдавна в тяхна носия се появи и говорителката на руския външен министър - Мария Захарова. Носията й била подарък от български журналист.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.