Световният вицешампион гледа напред към Олимпиадата в Пекин през 2022-ра

Световният вицешампион Владимир Илиев с разказ пред NOVA за състезанието в Швеция и за дългия път към успеха.

Илиев започва да тренира от 4 клас и пътят му дотук е осеян с много купи и медали.

"След четвъртата стрелба си казах, че имам шанс за много предно класиране и по трасето и екипът ми каза, че се боря за медалите", каза биатлонистът ни.

Но пътят до това фантастично състезание е дълъг. Още когато е дете, биатлонът за Владимир Илиев се оказва любов от пръв поглед.

Владимир Илиев пред NOVA: Дадох всичко от себе си (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Там, където живеех, доста често минаваха биатлонисти и ми беше много интересно да се занимавам с този спорт, понеже имаше и пушки. Стреляха всеки ден и на мен ми беше интересно и се записах на него", заяви Илиев.

Всъщност, го записва майка му. Тя ни посреща в дома на сребърния медалист в Троян.

"Помислих, че това ще е някаква негова момчешка прищявка, но той се запали и беше много упорит, ходеше редовно на тренировки", каза майката на Владимир Илиев - Красимира.

ИСТОРИЧЕСКО ПОСТИЖЕНИЕ: Илиев със сребро от Световното по биатлон (СНИМКИ)

Именно заради упоритите тренировки и пътуванията по състезания и лагери, Владимир Илиев отсъства често. Но в крайна сметка си е заслужавало.

"От сутринта имах едно усещане, че днес нещата ще бъдат добре", добави майката на световния вицешампион.

През целия път на биатлониста го води треньорът му - Цветан Чочев.

"Все малко не достигаше и най-после се получи това, което чакаме от доста време насам, но така е, когато си всеотдаен, тренираш професионално и даваш всичко от себе си", каза треньорът на Владо Илиев.

Преди Владимир успехи за България в индивидуалните дисциплини на биатлона донесе Екатерина Дафовска през 95-та и 97-ма година, когато печели бронзови медали. Заслугата за до вчера единственото сребро отново е на жена - Цветана Кръстева, го печели през 89-та година. Сега Владимир Илиев гледа напред към Олимпиадата в Пекин през 2022-ра.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.