Това реши британският парламент в четвъртък

Британският парламент реши, че втори референдум за Brexit няма да се организира. Това се случи по време на поредното гласуване на въпроси по темата за излизането на Великобритания от Европейския съюз. Депутатите обаче одобриха предложението на правителството да поиска от ЕС отлагане на датата на Brexit до 30 юни, ако депутатите одобрят до 20 март споразумението за излизане от ЕС на Тереза Мей, което отхвърлиха вече два пъти. Ако текстът бъде отхвърлен отново, отлагането трябва да бъде за по-дълъг период и при това положение ще се наложи британците да участват в евроизборите през май.

СНИМКИ ОТ ГЛАСУВАНЕТО ВИЖТЕ ТУК

Ново гласуване по документа вероятно ще има следващата седмица, когато народните представители ще трябва да решат дали да одобрят сделка, която не осигурява чисто излизане от ЕС, каквото те искат, или да приемат Brexit, който може да бъде размит и дори провален от дълго отлагане, отбелязва Ройтерс.

"За" искането за по-късен "развод" с ЕС се обявиха 412 народни представители, а 202-ма гласуваха "против". Според настоящия план Великобритания трябва да напусне Общността на 29 март.

Ако Лондон поиска отлагане на Brexit, ще трябва лидерите на страните от ЕС единодушно да дадат съгласие за това, заяви говорител на Европейската комисия.

"Ще трябва страните членки да обсъдят подобно искане, като дадат приоритет на необходимостта да се осигури функциониране на институциите на ЕС и да се преценят причините за такова искане, както и продължителността на евентуалното отлагане", каза говорителят. И добави, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер поддържа постоянна връзка с всички лидери.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА "BREXIT" ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.