Кандидатурата му бе единствена

Парламентът избра Бойко Атанасов за председател на Комисията по финансов надзор (КФН).

Кандидатурата му, която бе единствена, получи единодушната подкрепа на 134 народни представители, предаде БГНЕС. Номинацията на Бойко Атанасов за поста дойде от представителите на „Атака“ в парламента, а той заема овакантеното от Карина Караиванова място, която се оттегли от ръководството на комисията, за да се присъедини към екипа на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

След избора му Бойко Атанасов благодари на депутатите за гласуваното му доверие и положи клетва от парламентарната трибуна.

„Предстои ни много работа и се надявам, че тя ще бъде в колегиалност и активен диалог с бизнеса“, заяви той.

КФН е специализиран държавен орган, който обединява регулирането и надзора на различни сегменти на финансовата система – капиталовия, застрахователния и пазара на допълнителното пенсионно осигуряване.Тя е създадена на 1 март 2003 г. със Закона за Комисията за финансов надзор и независима от изпълнителната власт институция, като за своята дейност се отчита единствено пред Народното събрание.

Кой е Бойко Атанасов?

Бойко Атанасов има магистърска степен по Планиране и прогнозиране на икономическите системи.Между 1996 и 2006 година е на различни длъжности в данъчната администрация към Министерството на финансите. От 2006 до 2017 година работи в системата на Националната агенция за приходите (НАП), включително до 2017 г. като изпълнителен директор на НАП.

От май 2017 до октомври 2017 е заместник-министър в Министерството на финансите с ресор оперативно ръководство и координация на дейността на дирекция „Данъчна политика“ в МФ и наблюдение и координация на дейността на НАП, агенция „Митници“, Агенцията за държавна финансова инспекция и Държавната комисия по хазарта.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.