Той е отправял и закани за убийство

Клиентка на кризисен център „Св. Петка“ спечели наказателно дело за побой със закана за убийство от страна на нейния партньор, съобщиха от Фондация "Асоциация Анимус". На 7 март 2019г. Софийският районен съд наложи наказание от 1 година лишаване от свобода на мъжа, отправил многократни заплахи, че ще я застреля и сериозни закани към детето и нейните близки.

ОКОНЧАТЕЛНО: По-строги наказания за домашните насилници (ВИДЕО)

Осъждането на мъжа беше допълнено от забрана да доближава адресите, на които жената пребивава, за период от 3 години. Докато траеше делото, осъденият излежа 1 месец под стража в следствения арест. Показанията на жената бяха толкова категорични, подробни и последователни, че лавинообразно мотивираха и други свидетели да поискат наказателно преследване срещу него, а именно, бившата му съпруга и порасналото дете от първия му брак, с които се е държал по същия начин и които години наред са мълчали от страх.

Броят на малтретираните и убити жени у нас обобщен в платформа

Клиентката и децата и са били под сериозен риск за живота си, тъй като упражняващият насилие е притежавал пистолет.

Правителството прие Национална програма за защита от домашно насилие

"Анимус" напомня, че домашното насилие не изчезва с времето, а ескалира – след заканата следва опит за убийство, и призовава жените да търсят помощ при най-ранните признаци на това престъпление.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.