Членовете на Държавния съвет обмислят да предложат ограничаване на продажбата на алкохол в жилищните райони и местата за обществено хранене

Обмислят ограничаване на продажбата на алкохол в жилищните райони и местата за обществено хранене в Русия. Евентуално предложението ще бъде отправено към президента Владимир Путин по време на заседанието на Държавния съвет през месец април, пише БГНЕС.

Естонците са най-големите пиячи на Европа

Освен това  членовете на съвета ще поискат от държавния глава да повиши на 21 г. възрастта на хората, които могат да купуват алкохол с високи градуси. Вероятно ще бъдат въведени допълнителни плащания към бюджета за юридическите лица, които се занимават с търговията с вредни за здравето стоки. Предложенията за насърчаване здравословния начин на живот в Русия са били обсъждани на сесия с експерти.

С пиян капитан на борда: Руски кораб се удари в мост в Южна Корея (ВИДЕО)

Авторите на идеята се мотивират с факта, че в света годишно от от алкохолни натравяния умират 320 000 младежи на възраст между 15 и 21 г. Стратегията за здравословен начин на живот се разработва от министерство на здравеопазването.

В Хавана забъркаха рекордно голям коктейл "Куба либре"(ВИДЕО)

В Русия през 2017 г. заболеваемостта от алкохолизъм и алкохолна психоза възлиза на 1,3 млн. души. Неправилното хранене  е причина за разпространението на сърдечно-съдовите заболявания в Русия, съобщават от министерство на здравеопазването. През 2017 г. 55% от руснаците са били с наднормено тегло , а 20,5% от населението са били затлъстели.

СЗО: Литва е световен шампион по употреба на алкохол

Експертите предлагат задължително етикетиране на продукти, съдържащи сол, захар и транс мазнини. За да се стимулира предлагането на здравословна храна, експертите предлагат да се разшири мрежата от социално ориентирани хранителни магазини, специални рафтове в магазините и столовите. В предложенията за обсъждане в Държавния съвет има и редица други мерки за насърчаване на гражданите към здравословен начин на живот.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.