Хирурзи от ВМА и "Пирогов" оперираха пациентка на едва 1 година и 2 месеца с диагнозата хепатобластом

Смесен екип от хирурзи и анестезиолози на Военномедицинска академия (ВМА) и „Пирогов”, ръководен от проф. д-р Никола Владов, направи уникална операция на бебе с рядък рак на черния дроб. Малката пациентка е едва на 1 година и 2 месеца и се бори с диагнозата хепатобластом., съобщават от "Пирогов". Преди 3-часовата операция във ВМА, тя е преминала продължителна химиотерапия, за да се редуцира обемът на тумора.

Спасиха бременна и бебето й след тежка катастрофа (СНИМКИ)

„Направихме дясна хепатектомия. Операцията премина успешно, туморът бе отстранен. Бебето е добре. Възстановява се”, разкри проф. Владов. "Досега толкова малки деца с подобни тумори са се оперирали единствено в чужбина", призна началникът на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология (КЧПХТ) на ВМА.

В операционната, заедно с проф. Владов, бяха доц. д-р Васил Михайлов от КЧПХТ, както и екип детски хирурзи, водени от д-р Цветко Георгиев, завеждащ Отделението по хирургия на новороденото и вродените малформации в „Пирогов”.

Начело на смесения екип анестезиолози пък застанаха началникът на Клиниката по интензивно лечение във ВМА проф. д-р Евелина Одисеева и доц. Румяна Андонова, която ръководи Клиниката по детска анестезиология и реанимация в „Пирогов”.

Операцията на бебето е поредният добър пример за отличното сътрудничество между ВМА и „Пирогов”. През януари 10-годишно момче – отново с рядък тумор, получи шанс след като бе оперирано от екипите на проф. Никола Владов и доц. Христо Шивачев.

Снимки: ВМА

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.