Ирена Атанасова коментира отсъствието на БСП в парламента и връщането на стария праг на преференциите

„Две години ние непрекъснато говорим, обясняваме, предлагаме, настояваме. Промените в Изборния кодекс – това беше върхът. Нищо от нашите предложения не е прието. 16 часа в зала отново не бяхме чути, няма смисъл от стоенето на опозиция в такава ситуация”, обясни Ирена Анастасова от ПГ на „БСП за България” в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

Тя коментира отсъствието на БСП в парламента, както и връщането на първо четене на стария праг на преференциите от 7 процента при парламентарни избори и на 5 процента при изборите за Европейски парламент.  

На първо четене: Връщат стария праг на преференциите

По нейни думи „сериозният отпор” на БСП е дал резултат едва, след като са се махнали от парламента. „Въпросът е, че тук разумни предложения не се чуват, когато опозицията говори нещо – то не се чува. За ЦИК ни послушаха едва когато излязохме”.

Според Атанасова това, което вижда общество, е, че връщат старите преференции и ще изберат нов състав на ЦИК, но това по закон трябвало да се случи така или иначе. „Останаха избирателните секции и падащото мнозинство. Остана невъзможността да се обжалват касационни жалби. Останах избирателните списъци с „мъртвите души”, които знаем колко години на ред са и никой не смее да ги пипне”, добави тя.

БСП не влезе в пленарна зала за гласуването на президентското вето

Атанасова заяви, че Националният съвет им е дал мандат и докато не се изпълнят предложенията, които имат, БСП няма да се върнат в парламента. „Не бих казала, че това (отсъствието) е проблем. Излизането от парламента е тежко политическо решение, то не ни е дошло току-така. То е резултат от многократни наши опити наистина да направим парламента работещ орган”, добави депутатът от БСП.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.