Това предвижда нов проект на просветното ведомство

Увеличават часовете в училище по трудните предмети. Това предвижда нов проект на просветното ведомство. Допълнителните занимания ще са за изоставащите ученици и тези със специални образователни потребности.

Проектът "Подкрепа за успех" предвижда да се работи след часовете, през уикенда и през ваканциите с деца, които изпитват трудности с уроците. Целта е не само да се навакса материалът, но и да не се стигне до демотивиране на учениците.

Инициативата ще обхване над 120 хиляди ученици от над 1 500 училища. С приоритет ще са тези училища, в които децата имат ниски резултати от външни оценявания или са с голям брой отсъствия.

Парите, отпуснати по проекта, са близо 130 милиона лева за 30 месеца. По-голямата част от сумата ще отиде за допълнителни възнаграждения на учителите.

За да преодолеят трудностите си по даден предмет учениците разчитат само на кратки консултации с учителите. Това обаче често се оказва недостатъчно, особено ако детето има и обучителни проблеми. Тогава то се нуждае от системна работа след училище, твърдят експертите.

„Консултациите са само отделни часове, които учители дават като пряка тяхна работа с децата, докато допълнителното обучение е нещо отгоре на дейността им - над часовете, които са определени на съответния клас за даден предмет”, каза Грета Ганчева, ръководител на проекта „Подкрепа за успех”.

Стартира проектът „Подкрепа за успех”

Допълнително обучение ще има и за над 10 хиляди учители. Специален курс ще им помага от пръв поглед да разпознават кои са учениците в риск.

„Това могат да бъдат деца, които са от уязвими групи, деца със СОП, дори и деца с различни социални проблеми. В момента в България живеят 24 000 деца, които са в родителски конфликт - те също биха могли да имат трудности в ученето”, каза заместник министърът на образованието Деница Сачева.

Всяко училище ще решава как точно да се провеждат часовете и какво ще е разпределението на учениците по групи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.