Той е претърпял животоспасяваща операция, а посолството ни му е оказало съдействие

Посолството ни в Китай оказва съдействие на тежко пострадалия Български гражданин в Пекин, който днес беше подложен на животоспасяваща операция. По последни данни от посолството в Пекин операцията е приключила успешно. Той е в тежко състояние, след  падане от мост в китайската столица на 9 март.

Посланикът ни Григор Порожанов посети и разговаря с пострадалия преди операцията в болницата на Медицинския колеж в Пекин. Със съдействието на посолството ни българският гражданин е провел и разговор със своята майка. Служителите на мисията ни в Пекин са внесли в касата на болницата лични дарения за операцията, възлизащи на 16 500 юана (близо 2400 евро) и са се свързали с българската общност в Пекин с призив за оказване на финансова помощ на пострадалия.

Китай забрани самолетите Boeing 737 MAX

Министърът на външните работи Екатерина Захариева лично следи случая. По нейни изрични указания по-рано през седмицата посолството гарантира пред болницата в Пекин, че лечението на българския гражданин ще бъде платено. Стойността на цялостното му лечение е около 300 000 юана (около 40 000 евро). Очаква се част от сумата да бъде покрита и от местния китайски застраховател.

Министерството на външните работи е в контакт и с китайското посолство в София, което изрази готовност при необходимост бързо да бъдат издадени китайски визи за роднините на пострадалия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.