Половин година прокуратурата разследва договори за наеми, за които се смята, че са фалшиви

Заместник-кмет на Хасково живее в общинско жилище за социално слаби хора, без да е социално слаб. Десетки нарушения в ползването на общински жилища бяха установени в града. Едно от жилищата дори е продадено, без в общината да знаят за това.

Вече половин година прокуратурата разследва договори за наеми, за които се смята, че са фалшиви. А преди дни от Върховната административна прокуратура казаха, че са открили множество нарушения при ползването на общински жилища на различни места в страната. Оказва се, че по места си приемат наредби, които действат на практика въпреки закона, който забранява такова ползване от хора, които не са бедни, болни или останали без домовете си след бедствия например. 

Множество нарушения в ползването на общински жилища в Хасково

Голяма част от общинските жилища в Хасково се намират в блокчета, построени преди малко повече от 10 години, по всички изисквания на модерното строителство. Голяма част от апартаментите са предвидени за социално слаби, които чакат да бъдат настанени. В същото време, оказва се, в част от тези апартаменти се настаняват общински служители.

Когато започва работа в Община Хасково миналата есен, Милена Янузова е на граждански договор като специалист по енергийна ефективност. Тогава й дават общинско жилище, тъй като не е от града.

„Първият ми договор за наем беше сключен на 21 ноември, когато дойдох в Община Хасково да работя на граждански договор”, потвърждава Янузова.

 Месец по-късно тя вече е заместник-кмет и остава да живее в същия апартамент.

„Госпожа Янузова е настанена в такова жилище като служител на Община Хасково, а не като зам.-кмет. Това е служител, който е привлечен от друго населено място и не разполага с жилище в Хасково. Това, че в последствие беше назначена и като зам.-кмет е препъни камъка и повод да направим това интервю. Тогава е било необходимо да бъде взето решение на общински съвет да остане в това жилище”, обясни Янко Петев, директор „Общинска собственост”, Община Хасково.

„ Аз дори не съм имала представа, че съм настанена в жилище за социално слаби, да не говорим, че на етажа, на който живея, семействата, които са ми съседи, нямат вид на социално слаби”, заяви Янузова.

Оказва се, че това не е единственият такъв случай. Причината била, че в жилищата, предвидени за служители, имало настанени социално слаби.

„ За да не причиним това преместване на хората, затова и е предприето действието да се настаняват в тези жилища”, обясни Петев.

До месец заместник - кметът трябва да напусне апартамента и да си търси друг.

„Това, което следва и което аз считам да предприема като стъпка, съгласувано с кмета на Община Хасково, е в едномесечен срок да напусна жилището и да си търся начин как да се устроя в този град по начин такъв, че да не ощетявам интереса на хората, които населяват тази община и по-конкретно семейства, които са социално слаби”ы заяви Янузова.

Междувременно са констатирани близо 10 случая, в които има съмнение за нередности с общинските жилища в Хасково. Един от случаите е за апартамент, който е продаден без в общината да знаят. За него се разбрало, когато пратили писмо на наемателя, че закъснява с плащанията.

„И при получаването му наемателят е дошъл в касовия салон да представи документ, с който той е станал собственик на това жилище и беше учуден защо дължи наем за това жилище”, заяви Петев.

 Предполага се, че нарушенията са ставали с помощта на бивша общинска служителка, която прокуратурата разследва вече половин година, но все още няма повдигнати обвинения.

Всички документи за нередности, които са констатирани в дирекция „Общинска собственост”, вече са предадени на разследващите органи и се очакват резултатите от проверките.

Информация: Димитър Иванов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.