През 2016-а година стотици българи заминаха да берат плодове в чужбина

От болницата в Пазарджик до полето в Испания и обратно. Това е съдбата на Дима - едно от лицата на протестите на медицинските сестри. През 2016-а година стотици българи заминаха да берат плодове в чужбина, заради ниското заплащане у нас. Дима обаче избира да се върне и да се бори за държавата ни. 

След протеста на медицинските сестри: Здравният министър обеща скок на заплатите (ОБЗОР)

„Ако не обичаш хората, няма как да работиш тази професия. От дете си превързвах куклите и си ги лекувах. Това исках да уча винаги. Работя като медицинска сестра от 16 години. Имам голямо прекъсване, защото отидох да бера грозде в Испания, научих езика и започнах да работя по ресторанти”, разказа медицинската сестра Дима.

Защо медицински сестри са принудени да работят на няколко места?

След кризата от края на 90-те години, заедно с двете си деца Дима напуска България. Така на една българска сестра й се налага да работи на полето и да мие чинии в чужда държава. Преди година и половина се връща в родината, за да се бори за по-доброто бъдеще на България. „Всеки опитва да се спаси по единично. Когато заминеш за чужбина ти спасяваш себе си, семейството си, но държавата няма кой да я спаси по този начин. Искам да остана в България. Сега се налага да работя на 2 места”, каза още Дима. Двете дъщери на медицинската сестра избират да останат в Испания и да създадат семейство там.

Стажант-репортер: Никол Панчева 

Какво върна Дима обратно у дома и какви проблеми вижда в здравната ни система гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.