18-тата поред събота на мобилизация на "жълтите жилетки" бе белязана от нов подем на насилието

Френският президент Еманюел Макрон остро осъди насилието при протестите на "жълтите жилетки" в Париж през уикенда, съобщават ДПА и БТА. „Действията на хората, прибегнали до насилие, не биха могли да се нарекат демонстрации. Това са хора, които искат да разрушат републиката, дори да е с риск да убиват”, подчерта Макрон.

Много бутици на булевард "Шан-з-Елизе" в центъра на Париж бяха разграбени и опожарени в събота следобед. Тентата на луксозен ресторант, който в събота сутринта бе разграбен, бе подпалена за кратко. Бутици на "Шан-з-Елизе" също пламнаха, докато демонстранти скандираха: "Революция!".

Сблъсъци по време на протеста на "жълтите жилетки" в Париж (ВИДЕО)

На фона на разграбването на магазини на емблематичния парижки булевард, протестиращи призоваваха тълпата да се насочи към намиращия се наблизо Елисейски дворец, официалната президентска резиденция. Самият Макрон обаче не бе в столицата - този уикенд той е на ски в Пиренеите, за да "презареди", съобщи неговата канцелария.

Органите на реда се опитаха да разпръснат тълпата със сълзотворен газ и част от "Шан-з-Елизе" потъна в гъста мъгла. Премиерът Едуар Филип, който дойде на място, за да изрази "своята най-голяма подкрепа" за полицията, нарече проявите насилие "неприемливи". "Тези, които извиняват или насърчават подобни действия, са "съучастници", предупреди той.

ООН критикува Франция за полицейско насилие

Министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер осъди действията на демонстрантите. По думите му, те са "професионални" вандали и призова полицията да отговори "с най-голяма твърдост".

18-тата поред събота на мобилизация на "жълтите жилетки" бе белязана от нов подем на насилието, след като протестното движение бе загубило инерция през последните седмици. Сцените на грабежи и сблъсъци напомниха за станалите на 24 ноември и в началото на декември. Тогава кадрите с опустошения булевард "Шан-з-Елизе" и поругаването на Триумфалната арка обиколиха света.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.